- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uzbekistan: Parlament glasao za očuvanje suvereniteta Karakalpakije

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaZgrada uzbekistanskog parlamenta u Taškentu
Zgrada uzbekistanskog parlamenta u Taškentu - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Zakonodavni (donji) dom parlamenta Uzbekistana glasao je za očuvanje klauzula o suverenitetu Republike Karakalpakija u ustavu zemlje.
Poslanici parlamenta jednoglasno su glasali za ostanak članova 70, 71, 72, 73, 74, 75 Ustava Uzbekistana u aktuelnoj verziji, sledi iz onlajn glasanja.
Parlament je takođe izglasao produženje roka za javnu raspravu o nacrtu amandmana na ustav za deset dana, do 15. jula.
Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev je krajem juna predložio da se održi referendum o ustavnim promenama. Krajem maja, parlament je formirao ustavnu komisiju za izradu amandmana. Krajem juna, nacrt ustavnog zakona o amandmanima dostavljen je parlamentu, usvojen i objavljen na javnu raspravu. Prema odluci parlamenta, rasprava o nacrtu trebalo je da traje do 4. jula, a zatim je trebalo da se nacrt zakona iznese na referendum. Nacrt predviđa više od 200 izmena u 64 člana ustava.
U Nukusu, glavnom gradu Karakalpakije, 1. jula održane su nelegalne demonstracije zbog amandmana na uzbekistanski ustav. Prema nacrtu amandmana, „Republika Karakalpakija ulazi u sastav Republike Uzbekistan. Na teritoriji Republike Karakalpakije garantuju se sva prava i slobode predviđene ustavom i zakonodavstvom Republike Uzbekistan“. Predsednik Mirzijojev je 2. jula, tokom putovanja u Nukus, predložio da se u aktuelnom ustavu zemlje zadrže klauzule o suverenitetu Karakalpakije, kao i o pravu ove republike da se otcepi od Uzbekistana.
Zastava Uzbekistana - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
SVET
U uzbekistanskoj Karakalpakiji uveden policijski čas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala