- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U uzbekistanskoj Karakalpakiji uveden policijski čas

© Komitet po delam religiйZastava Uzbekistana
Zastava Uzbekistana - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev uveo je policijski čas u Karakalpakiji, gde su u petak izbili neredi. Policijski čas će biti na snazi noću u okviru vanrednog stanja uvedenog do 2. avgusta, navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu predsednika.
„Uvesti policijski čas od 21 do 7 časova na teritoriji Republike Karakalpakija tokom perioda vanrednog stanja“, navodi se u ukazu.
Kako se navodi u dokumentu, takođe se nalaže da se na teritoriji Karakalpakije formira komanda, na čijem čelu će biti komandant nacionalne garde Rustam Džurajev. Za period vanrednog stanja predsednik je takođe naložio da se pojača zaštita javnog reda u Karakalpakiji, posebno važnih i kategorisanih objekata, uvede ograničenja slobode kretanja, uključujući vozila, obezbedi provera dokumenata, lični pretresi, kao i da se ograniči ulazak i izlazak iz Karakalpakije.
Takođe se zabranjuje organizovanje i održavanje mirnih skupova, zabavnih, sportskih i drugih javnih manifestacija, kao i prodaja oružja i municije. Istovremeno, šef države je naredio „da se obezbedi privremeno oduzimanje oružja i municije od fizičkih lica“. Za zaštitu reda i mira biće dodatno angažovane snage i sredstva Ministarstva odbrane zemlje.
Ranije u subotu, portparol šefa države Šerzod Asadov saopštio je da je u Karakalpakiji uvedeno vanredno stanje za period od 3. jula do 2. avgusta.
U petak je kriminalna grupa lica pokušala da zauzme državne organe u gradu Nukusu. Policija je odlučno suzbila nezakonite radnje. Sutradan je Šavkat Mirzijojev saopštio da je odlučio da ne menja ustav u vezi sa autonomnim statusom Karakalpakije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala