- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Vreme je za okončanje „rata protiv ruskih novinara“; Zapad otišao predaleko, izgubiće obraz

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Moskva je zainteresovana za okončanje „rata protiv novinara“, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. On je dodao da je Zapad otišao predaleko sa svojim nedelima i da ne može da stane, a da ne izgubi obraz.
Prema njegovim rečima, „maltretiranje“ ruskih novinara u inostranstvu počelo je odavno i poprimilo takve razmere da je „postalo nepodnošljivo“.

„Iskreno smo upozorili da ćemo recipročno odgovoriti na najgrublje kršenje obaveza koje je Zapad preuzeo... Nismo mi počeli ovaj rat protiv novinara, već smo zainteresovani za njegovo okončavanje. Ali, ne vidim kako Zapad može da okonča svoja nedela, jer je otišao predaleko i sada ne može da stane, a da ne izgubi obraz“, objasnio je Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa venecuelanskim kolegom.

Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina je sve teža. U novembru 2016. godine, Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi potreba da se suprotstavi ruskim medijima, pri čemu su kao glavne pretnje nazvani „Sputnjik“ i „RT“.
Brojni zapadni političari, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i francuskog predsednika, optuživali su „Sputnjik“ i „RT“ za umešanost u izbore u SAD i Francuskoj, iako bez dokaza. Ruski zvaničnici su takve optužbe nazvali neosnovanima.
Nakon pokretanja specijalne operacije Rusije u Ukrajini, protiv Moskve su uvedene brojne sankcije, uključujući blokadu medija, posebno agencija „Sputnjik“ i TV kanala „RT“.
Početkom marta je Evropska unija zabranila emitovanje televizije „Raša tudej“ i rad agencije „Sputnjik“ na teritoriji EU.
Štand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
RUSIJA
„Raša tudej“ i Sputnjik popularniji nego ikad u Americi
Logo novinske agencije Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
RUSIJA
Udruženja novinara u Holandiji tražiće pravdu za Sputnjik pred Evropskim sudom
Studio televizije RT u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
RUSIJA
Velika Britanija uvela sankcije ruskim medijima i novinarima: Na spisku ponovo „RT“ i „Sputnjik“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala