- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Oblačno sa šansom za solarnu baklju: U Velikoj Britaniji se gradi detektor svemirskog vremena

CC0 / / Solarna baklja
Solarna baklja - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Inženjeri u Britaniji kreću u izgradnju zemaljskog sistema koji bi obezbedio rano upozorenje o potencijalno štetnim vremenskim pojavama u svemiru.
Prema „Dejli staru“, monitor za svemirsko vreme biće napravljen ili u Kornvolu ili Škotskoj, a očekuje se da će biti dostupan u roku od dve godine. Majkl Aspinal, inženjer sa Univerziteta Lankaster koji je deo tima za otkrivanje, objasnio je da fenomeni svemirskog vremena kao što su sunčeve baklje mogu imati štetan uticaj na infrastrukturu na Zemlji.

„Nema struje – znači da nema kompjutera, nema komunikacije, nema navigacije. Avioni bi bili prizemljeni, sateliti onesposobljeni, a mobilni telefoni beskorisni“, rekao je on.

Inženjer je takođe potvrdio da bez takvih „zemaljskih detektora“ Ujedinjeno Kraljevstvo u suštini „ide na slepo kad je reč o uticaju ekstremnog svemirskog vremenskog događaja“, prenosi međunarodni Sputnjik.

„Ne možemo da zaustavimo događaje u svemiru, ali ako znamo kada dolaze, možemo da pripremimo ranjive sektore i pomognemo da se ovakvim događajima upravlja bezbedno“, dodao je on.

Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SVET
Velika sunčeva pega se duplirala i - okrenuta je pravo prema Zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala