- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velika sunčeva pega se duplirala i - okrenuta je pravo prema Zemlji

CC0 / Unsplash/Jonathan Borba / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Tamna sunčeva pega koja je okrenuta prema Zemlji udvostručila se u samo 24 sata i mogla bi da u bliskoj budućnosti otpusti solarne baklje srednje klase.
Ne samo da sunčeva pega AR30398 gleda direktno u našu planetu, već ima i nestabilno beta-gama magnetsko polje koje sadrži dovoljno energije da izazove kratka radio zamračenja.
„Juče je sunčeva pega AR3038 bila velika. Danas je ogromna“, napisao je Toni Filips s portala Spejsvder i dodao da je ta sunčeva pega trenutno triput veća od Zemlje, prenosi Dnevnik.hr.
Sunčeve pege su tamna područja Sunca gde je hladnije nego na ostalim delovima njegove površine, a sunčeve baklje nastaju u blizini ovih tamnih područja zvezde. Sunčeve baklje i erupcije koronalne mase dolaze iz tih regija, a kada eksplodiraju u smeru Zemlje mogu izazvati geomagnetske oluje koje proizvode prekrasne aurore, ali i predstavljaju opasnost za električne mreže i satelite.
Par masivnih rojeva sunčevih pega, neki dovoljno veliki da progutaju celu Zemlju, pojavio se na površini Sunca u aprilu. Nazvane su AR2993 i AR2994, a naučnici su pokušali da saznaju da li Zemlja treba da se pripremi za snažne sunčeve baklje. Srećom, nijedna nije bila usmerena prema nama.
Međutim, početkom aprila Zemlja je za dlaku izbegla izbacivanje plazme, povezano sa grupom sunčevih pega koja se ranije pojavila na našoj zvezdi.
Nedavno povećanje aktivnosti sa Sunca rezultat je njegovog približavanja najaktivnijoj fazi u svom 11-godišnjem solarnom ciklusu, čiji se vrhunac aktivnosti očekuje 2024. godine. Istraživanja su pokazala da je intenzitet sunčeve aktivnosti otprilike isti kao pre 11 godina, tokom iste tačke u prošlom ciklusu.

„Siguran sam da ćemo videti veće aktivne regije tokom sledećih nekoliko godina. Aktivne regije 2993 i 2994 srednje su veličine i ne predstavljaju najbolje što Solarni ciklus 25 može da proizvede, rekao je solarni fizičar Din Pesnel iz NASA-e za „Lajv sajens“.

Jan Jansens iz Solarno-terestrialnog centra izvrsnosti u Briselu rekao je za list da su višestruke sunčeve baklje i erupcije koronalne mase 'tipične u ovoj fazi solarnog ciklusa', a neke će ići i prema Zemlji.
Solarne baklje dele se na klase, od kojih je A-klasa najslabija, zatim su tu B, C i M-klasa, a X-klasa predstavlja najjaču kategoriju solarnih baklji. Zatim im se daje veličina u brojevima. Najsnažnija zabeležena solarna baklja, iz 2003. godine, preplavila je senzore i označena je kao X28.
U modernom dobu nije bilo ekstremne erupcije koronalne mase ili solarne baklje. Poslednji je bio Karingtonov događaj iz 1859. godine, koji je stvorio geomagnetsku oluju s aurorom koja se pojavila na globalnom nivou, kao i požare na telegrafskim stanicama.
Sunčev sistem - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Koliko dugo biste preživeli na svakoj od planeta Sunčevog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala