- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Neće se desiti čudo: Turski „bajraktar“ brže padne na zemlju nego što udari na ruske snage

CC BY 4.0 / armyinform.com.ua / Bespilotna letelica "Bajraktar"
Bespilotna letelica Bajraktar  - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Turski „bajraktari“ praktično su beskorisni kada se suoče sa snažnom ruskom protivvazdušnom odbranom, kažu ruski eksperti povodom najava da će privatna turska kompanija „Bajkar Makina“ pokloniti Ukrajini tri takva drona.
Turski proizvođač bespilotnih letelica „bajraktar“ doneo je ovu odluku posle kampanje za kupovinu tih dronova koju su organizovali ukrajinski TV voditelj Sergej Pritula i bloger Igor Lačenkov.
Turska kompanija je navela da je ukrajinska kampanja „Narodni bajraktar“ uspešno prošla i da je prikupljen novac za kupovinu nekoliko bespilotnih letelica „bajraktar TB2“ za „zaštititu njihove domovine“, ali da kompanija neće prihvatiti plaćanje, nego će besplatno poslati dronove na ukrajinski front. Umesto toga, turski proizvođač traži da se prikupljeni novac upotrebi „za pomoć narodu Ukrajine u svojoj borbi“.
Ruski vojni eksperti napominju da u sukobu sa visokotehnološkom vojskom koja ima širok sistem protivvazdušne odbrane, takvi dronovi ne mogu biti efikasni.
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaU sukobu sa ruskom visokotehnološkom vojskom koja ima širok sistem protivvazdušne odbrane dronovi tipa "bajraktar" ne mogu biti efikasni
Protivavionski raketni sistem Pancir S - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
U sukobu sa ruskom visokotehnološkom vojskom koja ima širok sistem protivvazdušne odbrane dronovi tipa "bajraktar" ne mogu biti efikasni

Turski dron nemoćan pred ruskom PVO

Vojni stručnjak Dmitrij Drozdenko podseća i da je veliki broj dronova tog tipa oboren u zoni specijalne operacije.
„Turska kompanija je i pre specijalne operacije isporučivala „Bajraktare“ Ukrajini. Sada isporučuju još tri, ali po pravilu njih ruska vojska odmah obara tokom jednog do jednog i po leta“, kaže Drozdenko.
Osim toga, Rusija je nedavno, koristeći visokoprecizne rakete "oniks", uništila hangare u kojem su bile bespilotne letelice "bajraktar" u blizini Odese, kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru.
„Bajraktar” je „ratnu slavu” stekao tokom oružanog sukoba između Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno Karabahu, kada su se Azerbejdžanci na sav glas hvalili da sakate Jermene. Te bespilotne letelice upotrebljavane su i u Siriji i Libiji, ali su relativno često i obarane.
Drozdenko kaže da su dronovi te klase važna, ali ne i odlučujuća komponenta savremenog ratovanja.
„Ovakvi dronovi zaista nanose neku štetu, ali ne dobijaju rat... To je iluzija koju je stvorio pi-ar sukob u Nagorno-Karabahu... Međutim, za razliku od Nagorno-Karabaha, ovo što se dešava u Ukrajini je sasvim druga priča. Tu imamo savremene sisteme PVO i mnogo obučenije trupe. Istovremeno, vidimo iz izveštaja Ministarstva odbrane Ruske Federacije da „bajraktare“ redovno obaramo “, dodao je ruski ekspert.
Ovaj dron proizvodi se od 2014. godine i prodaje u dve verzije kao borbena i izviđačka letelica - sa naoružanjem i bez njega.
Verzija drona sa naoružanjem nosi oznaku TB-2. Ova bespilotna letelica je konstruisana prema zahtevima turske armije, a u vazduhu može da ostane do 24 časa. Dometa je oko 300 kilometara i može da nosi oko 150 kilograma naoružanja (takozvana pametna municija – laserski navođene rakete) ili obaveštajno-izviđačke opreme.
Dužina ovog drona je 6,5 metara, a raspon krila 12 metara. Maksimalna brzina "bajraktara" je oko 220 kilometara na čas.

„Bajraktar“ je čista reklama

Ruski vojni eksperti objašnjavaju da je to mala brzina, te da on ne može promaći nijednoj ruskoj raketi. Drozdenko kaže da je ruska PVO na početku specijalne vojne operacije imala poteškoća u otkrivanju ovih bespilotnih letelica, ali je taj zadatak brzo rešen.
„Naša protivvazdušna odbrana je imala nekih poteškoća na početku specijalne operacije, jer su veoma spore, ali, prema mojim informacijama, ovaj problem je rešen za nekoliko dana... Dakle, „bajraktar“ je čist marketing“, ističe Drozdenko.
Ukrajina te borbene dronove ima od 2019. godine, ali se nije zadržala samo na kupovini tih bespilotnih letelica, nego je pokrenula i proizvodnju motora za te letelice. Međutim, ruski eksperti ocenjuju da je Kijev naseo na reklamu o „superbajraktaru“ i istovremeno konstatuju da se „čudo u Ukrajini nije dogodilo“.
Ruski dron Ohotnik - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
RUSIJA
Ruske ubice dronova — kolosalno dostignuće stručnjaka Ministarstva odbrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala