- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakova istorija na Centralnom terenu – od „mržnje“ do ljubavi

© AP Photo / Alberto PezzaliNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Novak Đoković upisao je 35. vezanu pobedu na Centralnom terenu Vimbldona, što znači da srpski as na tom mestu nije izgubio u prethodnih devet godina. Međutim, neke pobede bile su teške, a protiv njega u nekim trenucima bila je i publika koja je glasno zviždala šampionu.
Novak Đoković, treći reket sveta, od 2013. godine i poraza od Endija Marija nije izgubio meč na Centralnom terenu Vimbldona.
Od tog trenutka prošlo je devet godina, a posle pobede nad Miomirom Kecmanovićem u ovogodišnjem trećem kolu Novak je vezao 35. pobedu na čuvenom Centralnom terenu.
U tih velikih 35 stala je jedna pobeda protiv Rafaela Nadala i tri protiv Rodžera Federera.
Osim na Centralnom terenu, Novak je vezao 24 pobede na Vimbldonu, a stigao je i do 330 pobeda na Grend slemovima.
Ipak, ovih 35 vezanih trijumfa posebno su bili važni za srpskog asa jer je u mnogim od tih mečeva napisana istorija.
Jedan od najupečatljivijih je finale iz 2019. godine kada je Novak spašavao dve meč lopte protiv Rodžera Federera.
Đoković i Federer proveli su na Centralnom terenu četiri sata i 57 minuta i tako odigrali najduže finale u istoriji Vimbldona.
U pet setova na Centralnom terenu pobedio je 2018. u polufinalu i Rafaela Nadala koji je u tom trenutku bio prvi teniser sveta, dok je Novak bio na 21. poziciji jer se tek vraćao posle povrede.
Prethodne sezone Đoković je na Centralnom terenu u finalu pobedio Matea Beretinija i tada se izjednačio po broju Grend slem trofeja sa Nadalom i Federerom jer su sva trojica imali po 20.
Pored prelepih uspomena i trenutaka sa Centralnog terena, Novak je verovatno nažalost i zapamtio momente kada na tom mestu nije bio poželjan iako je šampion i jedan od najboljih igrača ikada na travnatoj podlozi.
Najčešće se to dešavalo protiv Federera, miljenika londonske publike koju je kupio trofejima pre nego što je Novak stigao u teniski vrh.
Tokom tog čuvenog meča 2019. Novak se nije borio samo sa Rodžerom već sa još gotovo 15.000 ljudi koliko prima Centralni teren.
Međutim, upravo je i ta buka sa istorijskog terena jedan od razloga zašto Novaka smatraju mentalno najjačim igračem svih vremena.
„Volim da to svesno permutujem, pa kada oni viču 'Rodžer' - ja čujem 'Novak'. Znam da zvuči luckasto, ali to volim da radim“, rekao je posle trofeja 2019. godine Đoković.
Međutim, budimo iskreni. S obzirom na to da Rodžera još uvek nema na terenu, Vimbldon je morao da pozdravi šestostrukog šampiona sa mnogo većim poštovanjem, pa je Novak tako ove godine za svaki izlazak na teren dobio gromoglasan aplauz i ovacije.
Ove godine Novakove pobede na istorijskom terenu još su važnije jer Centralni teren i Vimbldon obeležavaju tačno jedan vek od premeštanja na poziciju gde se danas nalaze.
Prvi Centralni teren otvoren je 1877. godine, ali je 1922. premešten na Čerč put, zbog čega Englezi slave 100 godina od otvaranja terena.
Od ove godine na Centralnom terenu je po prvi put kao na ostalim Grend slemovima dozvoljeno treniranje, što se Novaku Đokoviću nije dopalo.
Tim van Rijthoven - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
SPORT
Novaku stigla neočekivana pretnja– Holanđanin ne gubi na travi i poručuje: Mogu da pobedim Đokovića
Rusko-kazahstanski teniser Aleksandar Bublik - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
SPORT
Kazahstanac je preterao i zato je brzo „otišao kući“ /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
SPORT
Britanci su prekinuli tradiciju, a Novaku se to nije dopalo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala