- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na vezi sa Modijem: Kijev i Zapad sprečavaju rešavanje situacije u Ukrajini

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi
Predsednik Rusije Vladimir Putin  i premijer Indije Narendra Modi - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Na molbu Narendre Modija, Vladimir Putin ga je informisao o ključnim aspektima specijalne vojne operacije koju sprovodi Rusija, ukazujući na opasan i provokativan karakter politike kijevskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja usmerene na eskalaciju krize i ometanje napora čiji je cilj rešavanje situacije političkim i diplomatskim putem“, saopštio je Kremlj.

Tokom razgovora je detaljno razmotrena i situacija na globalnom tržištu hrane.
„Putin je skrenuo pažnju na sistematske greške niza zemalja koje su dovele do narušavanja čitave arhitekture slobodne trgovine prehrambenim proizvodima i koje su izazvale značajan rast cena. Nelegitimne sankcije protiv Rusije pogoršale su ionako tešku situaciju. Ti faktori su negativno uticali i na svetsko energetsko tržište“, navodi se u saopštenju Kremlja.
Tom prilikom Putin je istakao da je Rusija bila i ostala pouzdan proizvođač i dobavljač žita, đubriva i energenata, između ostalog i indijskim partnerima.
Lideri su detaljno razgovarali i o aktuelnim pitanjima rusko-indijskih odnosa, a posebnu pažnju su posvetili daljem razvoju uzajamno korisnih veza u ekonomskoj sferi.
„Sa zadovoljstvom je konstatovan značajan porast obima bilateralne trgovine, uključujući međusobnu isporuku poljoprivrednih prooizvoda“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, obe strane su istakle da su raspoložene za sveobuhvatno jačanje posebno privilegovanog partnerstva između zemalja.
Telefonski razgovor je obavljen u skladu sa dogovorom postignutim tokom samita BRIKS-a koji je održan 23. i 24. juna. Putin i Modi su se dogovorili da nastave lične kontakte i saradnju na drugim nivoima.
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
RUSIJA
Zemlje BRIKS-a se založile za nastavak pregovora Moskve i Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala