- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje BRIKS-a se založile za nastavak pregovora Moskve i Kijeva

© Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) izrazile su podršku pregovorima Moskve i Kijeva radi rešavanja krize u Ukrajini, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj tokom 14. samita BRIKS-a, koji je ove godine održan u onlajn formatu.
„Razmotrili smo situaciju u Ukrajini i podsećamo na stavove naših zemalja, oglašene na odgovarajućim platformama, pre svega u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Podržavamo pregovore Rusije i Ukrajine“, navedeno je u deklaraciji.
U dokumentu je, takođe, naglašeno da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme biti pokrenut.
Članice BRIKS-a su istakle da je neophodno jačati sistem kontrole naoružanja i težiti razoružavanju.
Posebno je naglašeno da što pre treba pokrenuti međunarodne pregovore o međunarodnoj konvenciji o borbi protiv biološkog i hemijskog terorizma.
„Pozivamo da se što pre doradi i usvoji u okviru Ujedinjenih nacija sveobuhvatna konvencija o borbi protiv međunarodnog terorizma, kao i da se pokrenu multilaterlani pregovori o međunarodnoj konvenciji o borbi protiv hemijskog i biološkog terorizma u okviru Konferencije o razoružavanju“, navedeno je u deklaraciji.

Odavno je vreme za reformu Svetske trgovinske organizacije

Zemlje BRIKS-a založile su se za reformisanje Svetske trgovinske organizacije, radi izgradnje otvorene svetske ekonomije.
„Potvrđujemo podršku otvorenom, transparentnom, inkluzivnom, nediskriminacionom trgovinskom sistemu, koji je zasnovan na pravilima, a koji oličava Svetska trgovinska organizacija. Konstruktivno ćemo raditi kako bi se sprovela reforma STO, za koju je odavno došlo vreme, kako bi se izgradila otvorena svetska ekonomija koja podržava trgovinu i razvoj i čuva centralnu ulogu STO u oblasti uspostavljanja trgovinskih pravila i upravljanja, podrške inkluzivnom razvoju i jačanju prava i interesa svih članica, uključujući zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje“, navedeno je u deklaraciji koja je objavljena na sajtu Kremlja.
Zemlje BRIKS-a su pozvale članice Svetske trgovinske organizacije da izbegavaju jednostrane i protekcionističke mere, koje protivreče duhu i pravilima tog tela.
U deklaraciji su velike, razvijene države pozvane da vode odgovornu ekonomsku politiku, koja nije zasnovana na negativnim, sekundarnim političkim faktorima koji ugrožavaju manje razvijene zemlje.

G20 ima vodeću ulogu u globalnoj ekonomiji

Potvrđena je, takođe, podrška vodećoj ulozi G20 u globalnom ekonomskom upravljanju i naglašeno je da G20 treba da sačuva svoju celovitost i da odgovara na aktuelne političke izazove.
Međunarodnoj zajednici je upućen poziv da jača partnerske odnose, s posebnim akcentom na usklađivanje makroekonomske politike, kako bi se svetska ekonomija izvela iz krize.
U deklaraciji je navedeno i da su zemlje BRIKS-a spremne da osveže diskusiju o reformi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi on bio efikasniji i kako bi bolje zastupao interese zemalja u razvoju.
Naglašena je i podrška čvrstom i efikasnom globalnom sistemu finansijske bezbednosti, u kojem centralnu ulogu ima Međunarodni monetarni fond.
S obzirom na to da zemlje BRIKS-a proizvode oko jedne trećine svetske hrane, naglašena je podrška saradnji i stabilnom razvoju poljoprivrede, usmerenom na zaštitu prehrambene bezbednosti zemalja BRIKS-a i sveta u celini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala