- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski parlamentarac odgovorno tvrdi: Ostali smo bez gasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
U ovom momentu se o bezbednosti i stabilnosti isporuka gasa Bugarskoj ne može govoriti, smatra poslanik proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Ramadan Atalaj.
„Pod punom odgovornošću izjavljujem da je Bugarska ostala bez gasa“, obratio se on kolegama poslanicima za vreme sednice parlamenta.
On je istakao da je popunjenost skladišta gasa „Čiren“ 34 odsto, a istovremeno reč je o onim rezervama koje se tamo skladište zimi. On je dodao da su dva tankera sa američkim prirodnim tečnim gasom, čije isporuke je bugarski premijer Kiril Petkov dogovorio za jun, već rastovarena i gas je stigao u zemlju.

„Već smo mnogo puta govorili da biznis, bez sigurne i predividive isporuke, ne može da planira dalju proizvodnju. Poštovane kolege, situacija sa isporukama gasa je već svima bila jasna. Ali, nejasno je ko će održavati strateške rezerve u Čirenu“, izjavio je poslanik.

On je optužio premijera Kirila Petkova i vicepremijera Asena Vasiljeva da su odgovorni za stvaranje trenutne situacije. Prema rečima poslanika, na poslednja dva raspisana tendera za isporuku gasa nije bilo odziva.

„Nemamo više odakle da dobijemo onu količinu gasa koja je neophodna našem biznisu u toku letnje sezone“, ocenio je Atalaj.

Situacija povodom isporuka gasa Bugarskoj

Podsetimo, Gasprom je krajem aprila objavio da prestaje sa isporukama gasa Bugarskoj, zbog odbijanja te zemlje da plaća energent po novoj šemi.
Bugarski premijer je to nazvao ucenom i ubrzo saopštio o alternativnim dobavljačima – u junu su Sjedinjene Američke Države isporučile dva tankera TNG Bugarskoj, a zemlja nastavlja da pregovara sa Vašingtonom i o daljim isporukama gasa. Postoje sporazumi i o isporukama azerbejdžanskog gasa. Potpredsednik Vlade, ministar ekonomije Kornelija Ninova je istovremeno insistirala da obnavljanje pregovora sa Gaspromom i isporukama gasa, kako se ne bi bila ugrožena bugarska industrija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
REGION
Bivši bugarski ministar: Vodite računa da uništavajući „Gasprom“ ne sahranimo našu ekonomiju
Radnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Evropska komisija: 12 zemalja EU delimično ili u potpunosti ostalo bez ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala