- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Vodite računa da uništavajući „Gasprom“ ne sahranimo našu ekonomiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske i lider vanparlamentarne partije „ABV“ (Alternativa bugarskog preporoda) Rumen Petkov kritikovao je akcije vlade po pitanju isporuka gasa i pozvao premijera Kirila Petkova da preuzme odgovornost za moguće posledice koje bi mogle da dovedu u pitanje sporazume sa dobavljačima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je naveo bivši ministar, Bugarska bez obzira na sve i dalje dobija ruski gas, ali preko posrednika – Grčke. On se pita, koliko su takve isporuke skuplje od ranijih isporuka ruskog gasa. Na primedbu novinara da plaćanja po šemi koju zahteva „Gasprom“ krše sankcije, Petkov je naveo kao primer druge zemlje Evropske unije.

„Interesantno, a kako Grčka kupuje gas? Kako ga Nemačka kupuje? Mađarska i Italija?“, pita se Petkov u emisiji Bugarskog nacionalnog radija.

Prema njegovom mišljenju, pojašnjenja oko toga da li ruski zahtevi krše evropske sankcije imaju za cilj samo da kupe vreme i uspostave lanac „dobavljač – posrednik – Bugarska“. On je ironično komentarisao izjave ministra ekonomije Aleksandra Nikolajeva o potrebi da se pokaže odlučnost prema „Gaspromu“ i da se ne podlegne pritisku.

„U potpunosti delim mišljenje sa ministrom o tome da mi nećemo voditi pregovore pokazujući pokornost. Mi bi ovde trebalo da pokažemo ponos i uništimo ‘Gasprom’ bez oklevanja. Međutim, hajde da uradimo ono što su uradile Mađarska, Italija, Nemačka, Francuska i Austrija. One su otvorile račune u određenim bankama, ali nisu otvorile račune u rubljama, a konverziju vrši ruska strana. Priče o tome šta ćemo izgubiti od toga su apsolutno nerealne. Hajde da uradimo tako da težnja za uništavanjem ‘Gasproma’ ne bude ostvarena preko leša naše ekonomije“, naveo je Petkov.

Podsetimo, Bugarska je krajem aprila objavila da je „Gasprom“ prekinuo sa isporukama gasa zbog odbijanja da se on plaća po novoj šemi. Početkom maja je Kiril Petrov uspeo da dogovori isporuke američkog prirodnog gasa za jun, a pregovori su u toku za srednjoročne i dugoročne isporuke. Bugarska će gas dobijati i iz Azerbejdžana.
Predsednik Bugarske komisije za energetiku Radoslav Ribarski je izjavio da se Bugarska obratila Evropskoj komisiji sa pitanjima da li plaćanje gasa po novoj šemi narušava evropske sankcije. On je naveo da bi Sofija mogla da se vrati saradnji sa „Gaspromom“, ali samo ako to ne protivreči sankcijama. U Bugarsku je stigla i grupa eksperata kako bi to pitanje istražila.
Prva platforma za prirodni tečni gas na Sahalinu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
RUSIJA
Bugarska partija: Naša Vlada laže o jeftinom američkom gasu, vreme je da podnese ostavku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala