- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska komisija: 12 zemalja EU delimično ili u potpunosti ostalo bez ruskog gasa

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaRadnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec
Radnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je u ovom trenutku 12 od 27 zemalja članica Evropske unije u potpunosti ili delimično ostalo bez ruskog gasa.
Kako je precizirala, Brisel je odavno počeo da se priprema za ovu situaciju. Zemlje Evropske unije preduzeće zajedničke mere kako bi opstale u uslovima smanjenja isporuka ruskog gasa, poručila je Fon der Lajen.
Kasnije se oglasila i komesarka Evropske komisije za energetiku Kadri Simson, istakavši da krizni plan EU, pripremljen početkom godine, „može biti od koristi u svakom trenutku i da zemlje-članice treba da budu spremne da primene svoje državne planove“, objavio je estonski portal „Delfi“.
Simsonova je istakla da je prošle sedmice Evropska unija postigla sporazume sa Izraelom i Egiptom o povećanju isporuka gasa, produbljena je i saradnja sa Norveškom, dok su u završnoj fazi i pregovori sa Azerbejdžanom.
Krajem maja je saopšteno da su Poljska, Bugarska, Finska i Holandija već izgubile mogućnost da primaju ruski gas nakon što su odbile da prihvate novi sistem plaćanja gasa u rubljama.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
RUSIJA
Kriza: Nemačka apeluje da se smanji upotreba gasa gde je god moguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala