- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Britanski specijalci na zadatku: Zapad izaziva haos i na Balkanu i razvlači „ruske linije“

© Foto : PixabayTastatura
Tastatura - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Slanjem dodatnih snaga, specijalista za borbu protiv takozvanog malignog ruskog uticaja, Velika Britanija učestvuje u strategiji Zapada da se izaziva haos u nekoliko svetskih tačaka kako bi se razvukle ruske linije. Zapad to radi zato što gubi globalni sukob sa Rusijom.
Ovako najavu britanskog premijera Borisa Džonsona o slanju dodatnih vojnih stručnjaka u BiH komentariše profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić.
Džonson je najavio slanje vojnih stručnjaka u BiH kako bi se, kako je rekao, „suprotstavili ruskom uticaju“, kao i da „pojačaju misiju NATO-a i unaprede stabilnost i bezbednost“ u zemlji.

Zapadna strategija haosa – i Balkan na spisku

Prema Perišićevim rečima, strategija Zapada zasniva se na otvaranju frontova na više tačaka u svetu.
„Nova doktrina NATO-a deo je strategije haosa, jer Zapad ne može da povrati hegemoniju koju je imao. Hegemonija SAD i unipolaran poredak je okončan, ali oni to žele da priznaju i pokušavaju da povrate hegemoniju tako što će na više mesta u svetu otvoriti regionalne sukobe ili sučeljavanja. Ne moraju to biti ratovi. To mogu biti napetosti, takozvani tinjajući haos“, kaže Perišić.
Na spisku tačaka na kojima bi trebalo izazvati haos nalazi se, dodaje naš sagovornik, i Balkan, gde bi trebalo onemogućiti sve prijatelje i saveznike Rusije. A to su pre svega Srbi, bilo u Republici Srpskoj ili u Srbiji.
Pripadnik britanske policije ispred Dauning strita 10, sedišta britanskog premijera - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
REGION
London osniva antiruski centar u Sarajevu
U globalnom sukobu između Zapada i Rusije, srpski narod definisan je kao neprijateljska strana i to je, prema Perišićevim rečima, razlog dodatnog angažmana Velike Britanije na Balkanu.
Iako je sličan postupak Londona viđen i 2018, pred prošle izbore u BiH, sadašnja Džonsonova najava nije vezana isključivo za to što su izbori u BiH zakazani za 2. oktobar. Stvar je sada mnogo ozbiljnija, jer Zapad gubi globalni rat, a smatra da će izazivanjem haosa na više tačaka u svetu izbeći poraz, zaključuje Perišić.
London šalje pojačanje i zbog RS
Dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić, uz podsećanje da su britanski operativci prisutni u BiH od početka rata do današnjih dana, napominje da oni u BiH nisu prisutni kako bi pomogli BiH, već da bi ostvarili britanski interes i uticaj u toj državi.
Prema Ćeranićevim rečima, slanje dodatnog broja stručnjaka dokaz je slabosti Britanije jer se britanski uticaj ne realizuje onako kako bi u Londonu želeli, ali i zato što britanski favoriti gube podršku u biračkom telu Republike Srpske.
„Ne treba zaboraviti da su najvažniji događaj ove godine izbori u oktobru i prema svim analizama, uključujući i one britanske, kandidati SNSD-a ubedljivo vode. To je dakle, pokušaj da se pomogne britanskim političkim favoritima i više je dokaz nemoći i dosadašnjeg neuspeha“, sumira Ćeranić.
Prema njegovom mišljenju glavna bitka vodiće se u prostoru pridobijanja javnog mnenja, kako bi na izborima uspeh ostvarili oni koji su po volji Borisa Džonsona i Velike Britanije.
U najavi da šalje dodatne snage u BiH, Džonson je naveo da Britanija ne može da dozvoli da „Zapadni Balkan postane još jedno igralište ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog pogubnog pohoda“.
„Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini“, dodao je britanski premijer i istakao da London iz tog razloga pojačava podršku Bosni i Hercegovini i, kako je rekao, „odaziva se pozivu prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju“.
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
REGION
Dodik o britanskom antiruskom centru: Manir starih kolonijalaca, ne postoji legalan put da uđu u BiH
Dodatno ljudstvo, odnosno stručnjaci za borbu protiv dezinformacija, kao i civilni savetnici za stratešku odbranu, koji će pružati podršku reformi oružanih snaga BiH,u tu zemlju će biti poslati po zahtevu štaba NATO-a u Sarajevu, piše na veb sajtu britanske vlade.
Uz to, London se obavezao da će obezbediti i 750 000 funti za razvoj centra za sajber bezbednost na sarajevskom univerzitetu kao i da će sarađivati sa medijima i institucijama u BiH kako bi ih „opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala