- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

London osniva antiruski centar u Sarajevu

© AP Photo / Kirsty WigglesworthPripadnik britanske policije ispred Dauning strita 10, sedišta britanskog premijera
Pripadnik britanske policije ispred Dauning strita 10, sedišta britanskog premijera - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas da će ta zemlja poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i da „pojačaju misiju NATO i unaprede stabilnost i bezbednost“ u zemlji.
„Ne možemo da dozvolimo da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog pogubnog pohoda. Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini“, naveo je britanski premijer u izjavi, prenosi agencija Rojters.
Kako je rekao Džonson, London iz tog razloga pojačava podršku Bosni i Hercegovini i „odaziva se pozivu prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju“.

Šta podrazumeva plan Londona

Na sajtu britanska vlada objavljeni su detalji plana Londona za BiH. Navodi se da će Britanija uložiti 750.000 funti za osnivanje bezbednosnog centra pri Univerzitetu u Sarajevu.
To će, kako je obrazloženo, ojačati odbranu BiH protiv sajber napada. Dodaje se i da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH kako bi ih „opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posledica dezinformacija“.
„Britanija, na zahtev štaba NATO u Sarajevu, šalje i stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i civilnog savetnika za stratešku odbranu koji će obučavati pripadnike oružanih snaga BiH“, dodaje se u objavljenom planu britanske vlade.
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
REGION
Dodik o britanskom antiruskom centru: Manir starih kolonijalaca, ne postoji legalan put da uđu u BiH
Zastave BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
REGION
Nemci i Britanci preko Ustavnog suda razvaljuju Bosnu – Srpska mora ići svojim putem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala