- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nemci i Britanci preko Ustavnog suda razvaljuju Bosnu – Srpska mora ići svojim putem

CC0 / Pexels / Zastave BiH
Zastave BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Ustavni sud BiH je odavno postao besmislena politička institucija preko koje stranci, pre svega Nemci i Britanci „razvaljuju BiH“. Zato Republika Srpska mora ići svojim putem, smatra akademik Vitomir Popović, profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Banjaluci.
Odlukom da ukine Deklaraciju Skupštine Republike Srpske o prenosu nadležnosti Ustavni sud Bosne i Hercegovine prekoračio je svoja ovlašćenja, kaže za Sputnjik akademik Popović.
Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS usvojenu 10. decembra prošle godine koja je posvećena vraćanju nadležnosti Republike Srpske. Ustavni sud je odluku doneo po zahtevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Nemci i Britanci preko Ustavnog suda razvaljuju Bosnu

Nadležnosti Ustavnog suda BiH utvrđene su članom 6 Ustava BiH u koje ne spada ukidanje deklaracija koje donosi Narodna skupština, objašnjava Popović. Ustavni sud trebalo bi da vodi računa da li je neki zakon, bilo kog ranga ili bilo kog nivoa, u skladu sa Ustavom BiH, kao i da se bavi pitanjima koja su vezana za tzv. apelacionu jurisdikciju i stvarima koje su predviđene samim Ustavom a u ovom slučaju je izašao izvan tih nadležnosti, dodaje on.
„To nije prvi put da Ustavni sud izlazi izvan toga jer se on odavno pretvorio u političku instituciju. Očigledno je da stranci, pre svega Nemci i Britanci pokušavaju na sve načine da razvale BiH, da od nje naprave unitarnu i centralizovanu državu i da je uguraju u NATO. Dakle, sve je u funkciji toga i to je jedan od razloga zašto su u taj sud ugurali i Albanca“.
Prema njegovim rečima, stranci nemaju šta da traže u Ustavnom sudu BiH posle 20 i nešto godina od kako je stupio na snagu Dejtonski mirovni sporazum. Međutim, RS ne treba da se obazire na taj i takav Ustavni sud i smatra da bi u najskorije vreme trebalo da povuče svoje sudije iz Ustavnog suda i da odluke Suda proglasi štetnim po nacionalni interes i da ih ne primenjuje na svojoj teritoriji.

Ustavni sud BiH – besmislena politička institucija

Popović ističe da se odluke donose uz pomoć stranaca i preglasavanjem Srba, a Ustavi sud se pretvorio, ne u instituciju koja štiti Ustav, već u organ koji vodi politiku, što je u nadležnosti Parlamentarne skupštine.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
REGION
„Republika Srpska ide svojim putem“: Dodikova reakcija na odluku iz Sarajeva /video/
Podseća da je prethodno Ustavni sud predložio da se donese Zakon o oblasti koncesija koji nema nikakve veze sa njegovim nadležnostima i da se izjašnjava o poljoprivrednom zemljištu koje navodno po sporazumu o sukcesiji iz 2001. pripada BiH, što nije tačno.
„Ustavni sud je jedna besmislena institucija koja je izgubila svaki značaj i uticaj. Nisam neko ko se bavi politikom, ali bih mu okrenuo leđa odavno i rekao: Za vaše odluke – doviđenja na teritoriji RS“.

Srpska mora ići svojim putem

Popović smatra da se verovatno čeka da se globalni odnosi vezani za Evropu i Ukrajinu srede, da dođe do primirja, a Srbi iz RS će, hteli ili ne „morati da krenu svojim putem i da biraju svoj pravac“.
„Hoćemo li slušati šta nam misle Nemci koji su nas ubijali u Drugom svetskom ratu ili Britanci koji su nam namestili dva ili tri svetska rata? Apsolutno je jasno da oni ne smeju da imaju bilo kakav uticaj kod nas. Ni sa ljudske, ni sa moralne strane ljudi koji su najveći genocid počinili ne mogu odlučivati o našoj sudbini. Mi smo stari narod i savršeno znamo naš put“, zaključio je Popović.
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
REGION
Ustavni sud BiH ukinuo zaključke Skupštine Republike Srpske o prenosu nadležnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala