Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo“: Vučić uručio vidovdanska odlikovanja /video/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Nakon toga organizovan je svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu.
Ceremonija uručenja odlikovanja, kao i svečani prijem, organizovani su u Palati Srbija.

Vidovdan je najvažniji simbol na našem nacionalnom nebu

„Vekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja: Da li slavimo pobedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor. Od generacije do generacije ovi odgovori se menjaju“, rekao je Vučić.
Želim danas ne da pružim konačne odgovore, već koliko ovaj datum znači za opstanak naše države i nacije, dodao je predsednik Srbije.
„Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak, simbol na našem nacionalnom nebu, ispod kog se okupljamo i tražimo način da opstanemo“, naveo je Vučić.
„Vidovdan je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: „To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova“, rekao je predsednik.

Vidovdan - ideal i moralna vertikala

Vučić je rekao da je Vidovdan ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš.
„Knjaz Nikola Petrović posećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najlepši doček koji je iko ikada doživeo. Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub, Princip, kao i Obilić pre njega počinio tiranoubistvo“, istakao je Vučić.
Predsednik je podsetio da Srbi ne pevaju na Vidovdan, već se sećaju palih predaka.
© Tanjug / TARA RADOVANOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
„Zato smo danas najistaknutijim prijateljima dodelili najviša odlikovanja. Među njima i predsednika vlade Carevine Japana, istaknute sportiste i društvene delatnike. Danas smo u Beogradu, ali ćemo se sutra vratiti svojim obavezama širom sveta. I gde god ovo ordenje bude putovalo ono će uvek biti sa vama, i svedočiće koliko volite ovu zemlju. Ova odličja su ona koja se dodeljuju za uspehe koja čine zajedničku inspiraciju“, dodao je on.
„Danas na Vidovdan kada razmišljam o tome da li nam je najvažnija hrabrost ili mudrost. Kada vidite sva pitanja sa kojima se suočavamo, a nismo u stanju da odgovore na njih pružimo. Znam koliko je danas lakše reći da moramo da se držim srpske hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti", objasnio je Vučić.

Gledamo u Evropu zbog budućnosti, ali hoćemo da sačuvamo samostalnost

Moramo da gledamo u Evropu da bismo imali budućnost za našu decu, ali moramo da im kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samosvojnost i samostalnost i da imamo svoje mišljenje koje ne mora svima da se svidi, dodao je predsednik.
„Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u celom svetu, da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo, imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem. Na Vidovdan Srbi ne napadaju Srbe“, rekao je Vučić.
© Tanjug / TARA RADOVANOVICDodela odlikovanja povodom Vidovdana u Palati Srbija
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana u Palati Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana u Palati Srbija
Predsednik je naglasio važnost dobrih odnosa sa drugim narodima sa kojima živimo zajedno u jednoj istoj zemlji.
„Treba da imamo najbliži odnos i prema našoj mađarskoj i našoj bošnjačkoj braći i prema Rumunima i prema Rusinima i prema našoj romskoj braći“, dodao je.
„Jednako smo siromašni i bogati, jednako mislimo kako ćemo ovu zimu da preživimo. I zato danas hoću da im kažem da ćemo znati da prebrodimo sve teškoće, i da će Srbija biti uspešna zemlja koja će čuvati svoju samostalnost, i da ćemo čuvati Srbiju koja će biti na evropskom putu, ali nikome neće dati da ugrozi njenu nezavisnost“, dodao je.
„Želim da napredujemo brzo, a kada se javno odričem velike kuraži neće biti manje od onoga čime su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda, i naša prelepa Srbija“, završio je Vučić.
Ceromoniji su prisustvovali bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić, ministri, premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavnici diplomatskog kora, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, trener košarkaškog kluba "Partizan" Željko Obradović, poznati fudbalski trener Bora Milutinović...
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
Ko je sve dobio vidovdanska priznanja Srbije
Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
Sa Gazimestana odjekivale srpske pesme: Posle opela kosovskim junacima, zavijorile se zastave
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala