Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko je sve dobio vidovdanska priznanja Srbije

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDodela odlikovanja povodom Vidovdana
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja povodom Vidovdana zaslužnim pojedincima i institucijama, a ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana, odlikovan je bivši premijer Japana Šinzo Abe.
Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti istorijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
Takođe, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je i episkop budimski Lukijan Pantelić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u očuvanju identiteta srpskog naroda i crkve, kao i Slovačku evangeličku crkvu augzburške veroispovesti u Srbiji povodom 100 godina od osamostaljenja.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICVladika Lukijan Pantelić i Aleksandar Vučić
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Vladika Lukijan Pantelić i Aleksandar Vučić
Povodom 185 godina rada, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovana je Gimnazija u Čačku, dok je za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, istim ordenom odlikovana Ljiljana Smajlović.
Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, za naročite zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti pozorišne umetnosti, odlikovan je pozorišni reditelj Egon Savin, dok je Ljubiša Ristić odlikovan za zasluge u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.
Za zasluge u oblasti sporta, ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, kao i bivši fudbaler Velibor Bora Milutinović.
Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume odlikovan je glumac Miloš Biković.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDodela odlikovanja povodom Vidovdana
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana
Povodom 100 godina postojanja, ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice, dok je za naročite zasluge u oblasti kulture, istim ordenom odlikovano Dečije pozorište Subotica.
Za zasluge u oblasti filmske umetnosti i promociju Srbije u svetu ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je britanski glumac Rejf Fajns.
Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dodeljen je za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja biblioteka u Doljevcu.
Zlatnom medaljom za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovan je Zoran Vapa, a za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, odlikovana je Anđelka Vlaisavljević, dok je zlatnu medalje za zasluge i postignute rezultate na polju digitalizacije, dobio Mark Valder iz kompanije „Ringier“.
Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti odlikovani su Mariza dos Reis Nunes i Andrea Bočeli.
© Tanjug / TARA RADOVANOVICDodela odlikovanja povodom Vidovdana u Palati Srbija
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana u Palati Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Dodela odlikovanja povodom Vidovdana u Palati Srbija
Zlatnu medalju za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima dobio je Dalibor Kitanović, dok je za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti književnosti, zlatnu medalju za zasluge dobio Slobodan Despot.
Za zasluge u oblasti književnosti odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge Radovan Vlahović, dok je isto odlikovanje dobila Zorica Jurković Ember za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti.
Zlatnu medalju za zasluge u oblasti slikarstva dobili su Dragan Martinović, Bratislav Anđelković i Predrag Đaković.
Dirigent Mladen Jagušt odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“ dobili su Saša Lalić, vatrogasac iz Zaječara, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i vatrogasac iz Zaječara Andrija Trifunović, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
„Niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo“: Vučić uručio vidovdanska odlikovanja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala