Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu - Sputnik Srbija

Sa Gazimestana odjekivale srpske pesme: Posle opela kosovskim junacima, zavijorile se zastave

Pratite nas
Danas se obeležava Vidovdan, u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine. Patrijarh srpski Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a nakon toga je održao pomen na Gazimestanu. Bile su prisutne jake policijske snage. Okupljeni građani pevali su srpske pesme i vijore su se srpske zastave.
Centralna proslava je održana u Kruševcu, gde je izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić položila venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu.
Ona je poručila da je očuvanje mira i stabilnosti osnovni prioritet naše zemlje.
"Dan kada se sa pijetetom sećamo kosovskih junaka, naši slavni i hrabri preci od Gazimestana do Košara su izvojevali slobodu u kojoj mi danas živimo, jer samo u miru i slobodi naša zenmlja može dalje da se razvija i ekonomski i privredno jača", poručila je Kisić u Kruševcu.
Ona je istakla da se danas, sa velikom zahvalnošću, sećamo naših slavnih i hrabrih predaka.
"Večno smo im zahvalni za ideale za koje smo se borili i koje su nam ostavili u amanet i zato je naše obećanje da ćemo dalje štititi i čuvati našu Srbiju, jačati i razvijati i nikada nećemo ugroziti druge, ali ćemo se uvek boriti za ono što je naše", rekla je Kisić.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
16:50 28.06.2022
Mitropolit Hrizostom: Kosovo polje simbol našeg stradanja
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je vernicima na Gazimestanu da je Kosovo polje sinonim velikog stradanja srpskog naroda od 1389. godine do danas.
Mitropolit je prisutnima, posle pomena kosovskim junacima koji je služio patrijarh Porfirije, poručio je da je knez Lazar žrtvavovao sebe da bi srpski narod bio ono što danas jeste.
Dodao je da smo danas ovde da obnovimo kosovski zavet, prenosi Kosovo onlajn.

"Mogu zemlju da nam otmu, ali carstvo nebesko i Boga ne mogu. Kosovski zavet je onaj koji nas privlači, da se mlađe generacije sete šta je knez Lazar poručio srpskom narodu. Sabrani sa različitih strana sveta na Kosovu, sećamo se svih onih koji su stradali", poručio je mitropolit Hrizostom.

15:19 28.06.2022
Hapšenje mladića iz Beograda na Gazimestanu - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
Mladić iz Beograda uhapšen na Gazimestanu, odveden u Prištinu, desetorici zabranjen ulazak na Kosovo
15:11 28.06.2022
Patrijarh objavio snimak dolaska na Gazimestan
Na Instagram nalogu patrijarha srpskog Porfirija objavljen je video snimak dolaska poglavara SPC na Gazimestan, na kome se vidi kako ga vernici dočekuju.
14:38 28.06.2022
Skup na Gazimestanu završen, građani se razilaze bez incidenata
Nakon što je završen parastos kosovskim junacima koji je na Gazimestanu služio patrijarh Porfirije, narod je polako počeo da se razilazi.
I dok jedan broj autobusa napušta spomen kompleks, grupa okupljenih građana i dalje peva i skandira, prenosi Kosovo onlajn.
Narod se razilazi sa Gazimestana - Sputnik Srbija
Skup je za sada protekao mirno, na Gazimestanu se okupilo nekoliko stotina građana koji su raširili srpske zastave, nosili su slike cara Lazara i skandirali su "Kosovo, Srbija".
Skup su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije koji su, na ulazu na prostor Gazimestana kod Prištine, pretresali građane, a od nekih su tražili da skinu majice sa srpskim nacionalnim obeležjima.
Obeležavanje Vidovdana danas je počelo liturgijom u manastiru Gračanica odakle je narod, autobusima i sopstvenim kolima, krenuo ka spomeniku srpskim junacima na Gazimestanu.
13:55 28.06.2022
Odjekuje sa Gazimestana: Posle opela kosovskim junacima, ore se srpske pesme i vijore zastave
Nakon što je patrijarh Porfirije održao opelo kosovskim junacima, okupljeni na Gazimestanu podigli su srpske zastave i starocrkvene zastave.
Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni uzvikuju „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.
Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu - Sputnik Srbija
13:01 28.06.2022
Gazimestan: Policija pretresa okupljene, skidaju majice sa srpskim obeležjima, kontrola i dronovima
Nakon liturgije u manastiru Gračanica okupljeni građani krenuli su, kako svojim vozilima tako i organizovano autobusima, na Gazimestan gde će patrijarh Porfirije služiti pomen stradalim kosovskim junacima.
Koovska policija pretresa ispred Gazimestana - Sputnik Srbija
Patrole policije prisutne su u znatno većem broju nego prošle godine. Na ulazu na Gazimestan pretresaju torbe, a građanima koji imaju majice sa srpskim nacionalnim obeležjima traže da ih skinu.
Okupljanje za sada teče bez incidenata, a očekuje se da ove godine dođe više ljudi nego prethodnih.
Policija, koja je juče najavila povećanje bezbednosnih mera, ovo područje nadgleda i dronovima.
Osim Srba sa Kosova, na obeležavanje Vidovdana došli su mnogi i iz Srbije i Crne Gore.
Kolona vozila ka Gazimestanu gde će patrijarh služiti pomen - Sputnik Srbija
12:46 28.06.2022
Kolona vozila ide ka Gazimestanu, prisutna policija
Nakon liturgije u manastiru Gračanica okupljeni građani krenuli su, kako svojim vozilima tako i oragnizovano autobusima, na Gazimestan gde će patrijarh Porfirije služiti pomen stradalim kosovskim junacima.
Patrole policije prisutne su u znatno većem broju nego prošle godine. Na ulazu na Gazimestan pretresaju torbe.
Policija, koja je juče najavila povećanje bezbednosnih mera, ovo područje nadgleda i dronovima.
Osim Srba sa Kosova, na obeležavanje Vidovdana došli su mnogi i iz Srbije i Crne Gore.
11:30 28.06.2022
Vučić večeras dodeljuje vidovdanska priznanja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće večeras vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, nakon čega će biti organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu.
Ceremonija uručenja odlikovanja, kao i svečani prijem, biće organizovani u Palati Srbija u 18.00 časova, saopštila je pres služba predsednika.
10:48 28.06.2022
Patrijarh odlikovao majke četvoro i više dece
Nakon liturgije u manastiru Gračanica patrijarh srpski Porfirije uručio je orden "Majka devet Jugovića" majkama koje su rodile četvoro i više dece.
Takođe, novčanu pomoć za ove porodice obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a majkama je tu pomoć uručio direktor Kancelarije Petar Petković.
"Čestitamo majkama, ali još više se molimo Bogu da im podari mir i strpljenje i da ih odgajaju u Hristu. Tamo gde postoji trud i napor Gospod blagosilja i nagrađuje", poručio je Porfirije nakon dodele nagra
10:42 28.06.2022
Stefanović: Vidovdan je duša i srce srpskog naroda
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je danas svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, veliki praznik - Vidovdan, uz poruku da je Vidovdan "duša i srce srpskog naroda".
"Na današnji dan 1389. godine na Kosovu polju odigrala se čuvena Kosovska bitka, koja je u velikoj meri odredila put srpske države. Boreći se da sačuvaju državu i slobodu, Srbi su po ko zna koji put stali na branik otadžbine", saopštio je Stefanović.
Prema njegovim navodima, kosovska bitka utkana je u samo biće svakog Srbina, a generacije naše dece i danas stasavaju čuvajući u svojim srcima zavet nasleđen od prethodnih pokolenja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
"Vidovdan je duša i srce srpskog naroda. Sama srž našeg nacionalnog identiteta, koji će živeti, sve dok živi i sećanje na kosovske junake. Naša je dužnost, da čuvajući zavet predaka, potomcima ostavimo bolju Srbiju - ekonomski, vojno i kulturno snažniju i napredniju. I samo na taj način preci nas se neće postideti, a potomci nas neće zaboraviti. Živela Srbija! Srećan Vidovdan!", napisao je ministar Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.
10:27 28.06.2022
Patrijarh Porfirije u Gračanici - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
„Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar naše uho, a svetinje naš um“: Jaka poruka patrijarha iz Gračanice
10:01 28.06.2022
Mandić i Knežević sa Gazimestana: Kosovska bitka simbol rodoljublja!
Predsednici NSD i DNP, Andrija Mandić i Milan Knežević, položili su vence na Gazimestanu, posvećene kosovskim junacima, koji su 1389. godine, u boju sa otomanskim osvajačima, žrtvovali svoje živote u odbrani otadžbine i pravoslavlja.
09:47 28.06.2022
Pojačano prisustvo kosovske policije u Gračanici
U Gračanici je primetno pojačano prisustvo kosovske policije zbog Vidovdana i velikog broja građana koji su se jutros okupili u manastiru Gračanica, gde svetu arhijerejsku liturgiju služi srpski patrijarh Porfirije.
Kako prenosi RTV Gračanica, put Gračanica- Gnjilane zatvoren je za saobraćaj kroz Gračanicu, pa se vozila koja dolaze iz pravca Prištine preusmeravaju na obilaznicu pored obdaništa, gde nastavljaju put Gnjilana.
09:36 28.06.2022
FOTO: Liturgija u porti manastira Gračanica
09:28 28.06.2022
Đakon Ivan Crnogorčević i članovi pravoslavnog bratstva „Sveti Đorđe“ pod Goricom - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
Smetaju im trobojka i majice: Đakonu Ivanu Crnogorčeviću zabranjen ulazak na KiM /foto/
09:17 28.06.2022
Petković: Vidovdan je utkan u biće i suštinu srpskog naroda
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je Vidovdan svim Srbima istakavši da je taj praznik utkan u samo biće i suštinu srpskog naroda i koji je kosovskim zavetom Kneza Lazara pokazao "naše nebozemno življenje".
On je za RTS naglasio da je veliki blagoslov i za Gračanicu i za srpski narod što je Patrijarh srpski Porfirije tu.
"Prisustvo naše države Srbije i naše crkve pokazuje jedinstvo oličeno i u našoj državi na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našoj crkvi na čelu sa patrijarhom Porfirijem. To je preko potrebno jedinstvo i snaga našem narodu na KiM", rekao je Petković.
On je kazao i da Priština uoči velikih praznika pokušava da isprovocira srpski narod i s tim u vezi podsetio na jučerašnju zabranu srpskim ministrima da uđu na Kosovo, upad ROSU jedinica u privremeni organ u Goraždevcu i hapšenje povratnika Milorada Đokovića.
09:08 28.06.2022
Srbi na Gazimestanu 28.06.2018 godine - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
Vidovdan — važan datum u nizu momenata srpske prošlosti
09:07 28.06.2022
Počelo obeležavanje Vidovdana u Gračanici
Liturgijom u manastiru Gračanica počelo je obeležavanje Vidovdana. Svetu arhijerejsku liturgiju pred velikim brojem vernika služi Patrijarh srpski Porforije.
Prisutni su i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i drugi politički zvaničnici.
Nakon liturgije biće organizovan prevoz do Gazimestana gde će biti služen parastos stradalim junacima.
Liturgija u manastiru Gračanica - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala