- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kada ni dolari od nafte nisu dovoljni – prinudni remont uz „političke savete“

© AP Photo / Manu FernandezKilijan Mbape i Nejmar – detalj sa utakmice Real Madrid - PSŽ
Kilijan Mbape i Nejmar – detalj sa utakmice Real Madrid - PSŽ - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Tačno je 11 godina otkako je katarski konzorcijum predvođen Naserom Al Kelaifijem stigao u Pariz s koferima punim „petro dolara" i sa namerom da ekspresno napravi najveći klub na svetu. Nisu žalili novca da iz godine u godinu kupuju najveće fudbalske zvezde, od Ibrahimovića, preko Kavanija i Lavecija, sve do Donarume, Vajnalduma i Mesija.
Stvarno su velika imena prodefilovala na „Parku prinčeva“, osvajale se titule i kupovi u francuskim okvirima, ali je onaj najvažniji trofej, pehar Lige šampiona, za kojim svi žude, ostao van domašaja. Čak i kada se činilo da su nepobedivi, da su nadomak toliko željenog trofeja, dešavale su im se gotovo neverovatne situacije.
Pobede nikad jaču Barselonu sa 4:0 u prvom meču, u revanšu izgube 6:1 čuvenu „remontadu“ i ispadnu u nokaut fazi. Eliminiše ih prosečan tim Mančester junajteda golom iz penala u poslednjem minutu iako ne šutne na gol za dve utakmice jer Kimpembe nije sklonio ruke. Nisu imali sreće ni 2020. u onom čuvenom lisabonskom „korona“ finalu protiv Bajerna kada su promašili Boga oca.
Ovog leta odlučili su se u Parizu za novi restart, a ceh je platio doskorašnji sportski direktor, Brazilac Leonardo. Neuspešni trener, koji se ranije neslavno oprobao na klupama Intera i Milana, dobio je pre tri sezone poverenje da vodi prelazne rokove verovatno najbogatijeg kluba na svetu, da igra „Fudbal menadžera“ i kupuje zvezde poput Donarume, Paredesa, Ikardija, Vajnalduma, pa i Mesija. I opet nije uradio ništa.
Nije mogao čak ni da ubedi najboljeg igrača Kilijana Mbapea da ostane u Parizu, to su morali lično da učine nekadašnji i sadašnji predsednici Francuske Nikola Sarkozi (veliki navijač PSŽ) i Emanuel Makron.
© AP Photo / Lewis JolyEmanuel Makron polaže predsedničku zakletvu
Emanuel Makron polaže predsedničku zakletvu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Emanuel Makron polaže predsedničku zakletvu

„Da, istina je da sam imao razgovor sa Kilijanom pre nego što je doneo konačnu odluku o svojoj budućnosti. Neformalno, savetovao sam mu da ostane u Francuskoj. Verujem da je to bila moja obaveza kao predsednika i da sam time branio državu. Nikada se nisam mešao ni u jedan transfer. Kao običan građanin uvek volim da vidim lepu utakmicu i da navijam, u mom slučaju za Olimpik iz Marselja“, izjavio je Makron.

Iako su svi ljubitelji fudbala videli Mbapea u belom dresu Reala od ovog leta, čudo se ipak desilo, na razočaranje gazde Madriđana Florentina Pereza.
Francuski mediji su preneli i da je ostanak Mbapea direktno bio povezan sa klauzulom koju je dobio u novom ugovoru, da može da bira i smenjuje sportske direktore, trenere, članove stručnog štaba, uz uslov da ostane u Gradu svetlosti samo ukoliko Leonardo dobije otkaz.
„Nisu mi rekli da je Kilijan lično insistirao da odem. Činjenica da je rođeni Parižanin ostao u svom klubu uprkos ponudi iz Madrida je važna za Ligu 1. Šokantno je što se vest o mojoj smeni i njegovom zahtevu pojavila u noći kada je produžio ugovor i kad smo svi slavili titulu. Lakše je presuditi svakome, pa i meni. Svi smo pod pritiskom“, izjavio je Leonardo u nedavnom intervjuu za špansku „Marku“.
© AP Photo / Manu FernandezĐanluiđi Donaruma – detalj sa utakmice Real Madrid - PSŽ
Đanluiđi Donaruma – detalj sa utakmice Real Madrid - PSŽ - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Đanluiđi Donaruma – detalj sa utakmice Real Madrid - PSŽ
Druga, pak, teorija koja kruži je da je Brazilac platio ceh ranoj eliminaciji iz Lige šampiona od Real Madrida.
„Bili smo uvereni da ćemo da ih prođemo. Kao uostalom i Čelsi i Mančester siti. Toliko se toga dešava u fudbalu danas da više nije normalno ostati fokusiran više od 90 minuta. Fudbaleri nisu više samo fudbaleri, oni su i učesnici u velikom biznisu u kome su ulozi veliki. I ovog puta je ulog bio preveliki, konkurencija jaka, a ispali smo od šampiona Evrope“, pravda se Leonardo.
Bivši funkcioner Parižana na kraju se osvrnuo i na prelazni rok 2021. u kome je dovođenje Lionela Mesija bilo jedno od najvećih dostignuća. I dalje Brazilac ne može da se načudi kako „sveci“ nisu osvojili Ligu šampiona.
„Kada vidite talentovane igrače poput Hakimija, Nuna Mendesa i Donarume koji su stigli, plus iskusne Ramosa, Vajnalduma i Mesija ne možete, a da se ne zapitate, šta se to desilo? Izgubili smo od Reala u osmini finala i niko nije rekao da ne valja tim, već menadžment. A dolazak Mesija je bio neočekivan. Ponosan sam, jer ću moći da kažem da sam jedini direktor u istoriji koji je doveo Mesija u svoj klub. Jer Lionel je veliki. Pele, Maradona i Mesi, tri kralja fudbala“, zaključio je Leonardo.
© AP Photo / Rafael YaghobzadehLeo Mesi sa navijačima u Parizu
Leo Mesi sa navijačima u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Leo Mesi sa navijačima u Parizu
Kako bilo, Brazilac je prošlost Parižana, koji od leta kreću u novi projekat. Naravno, sa starim snagama u timu i bez skupocenih pojačanja jer se prethodnih godina isuviše trošilo pa je sada red da se smanje troškovi i „ispeglaju“ knjige, kako opet ne bi morali da plaćaju kaznu za kršenje finansijskog fer-pleja pred UEFA.
Novi će biti i trener, strogi Francuz Kristof Galtije (55), provereni trener koji bi možda mogao da pokuša da uradi ono što pre njega nisu mogli Poketino, Tuhel, Emeri, Loran Blan i Anćeloti – da osvoji Ligu šampiona.
Dilema je i kako će ga prihvatiti navijači Parižana jer je Galtije rođen u Marselju, a o mržnji između dva najveća francuska grada ne treba trošiti reči. Zato će predstojeća sezona u Francuskoj biti zanimljiva, možda više nego neke prethodne.
Dres reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SPORT
Istina o dresu Srbije koji je „zapalio“ društvene mreže /foto/
Edi Nketija, Arsenal - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SPORT
London je podeljen kao nikada do sada – zbog jednog broja
Marina Granovskaja - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
SPORT
Odlazi ruska čelična dama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala