https://lat.sputnikportal.rs/20220627/koji-su-pozitivni-efekti-konzumiranja-zumanca-1139123024.html
Koji su pozitivni efekti konzumiranja žumanca
Koji su pozitivni efekti konzumiranja žumanca
Sputnik Srbija
Konzumiranjem jaja u organizam se unose proteini potrebni za oporavak mišića, a žumance ima i nekoliko dodatnih prednosti. 27.06.2022, Sputnik Srbija
2022-06-27T11:41+0200
2022-06-27T11:41+0200
2022-06-27T11:41+0200
društvo
društvo
stil života
magazin
zdravlje
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139122876_0:111:1920:1191_1920x0_80_0_0_24ec722f135c46c74ee27deb310c9ab9.jpg
Nutricionista Tobi Amidor je za magazin „Eat This, Not That“ objasnio da žumance sadrži lutein, koji je povezan s očuvanjem zdravlja očiju. Konkretno, ima sposobnost prevencije makularne degeneracije, odnosno gubitka vida koji se javlja prilikom procesa starenja.Žumance sadrži i omega-3 masne kiseline, koje smanjuju rizik od umiranja od bolesti srca.„U žumancu se nalazi i vitamin D, koji apsorbuje kalcijum i tako jača krhke kosti“, naveo je Amidor.On je dodao da je i za decu i za odrasle važno da jedu žumance kako bi smanjili rizik od bolesti kostiju, u koje spadaju rahitis (kod dece) i osteoporoza (kod odraslih).„U smernicama o ishrani Amerikanaca 2020-2025. navedeno je da ta populacija nedovoljno unosi vitamin D“, napomenuo je on, preneo je portal „Kliks“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220625/zasto-je-krastavac-cudesna-namirnica-1139093078.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220621/cajevi-koji-smanjuju-zelju-za-slatkisima-koje-biljke-neutralisu-zudnju-za-secerom-1138697392.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220619/deset-namirnica-koje-nikada-ne-treba-da-zamrzavate-1138776403.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139122876_92:0:1828:1302_1920x0_80_0_0_4b9b33074da6b476354fe6906c683331.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin, zdravlje
društvo, stil života, magazin, zdravlje
Koji su pozitivni efekti konzumiranja žumanca
Konzumiranjem jaja u organizam se unose proteini potrebni za oporavak mišića, a žumance ima i nekoliko dodatnih prednosti.
Nutricionista Tobi Amidor je za magazin „
Eat This, Not That“
objasnio da
žumance sadrži lutein, koji je povezan s očuvanjem zdravlja očiju. Konkretno, ima sposobnost prevencije makularne degeneracije, odnosno gubitka vida koji se javlja prilikom procesa starenja.
„Žumance sadrži gotovo polovinu proteina u jajetu. Oni pomažu u izgradnji mišićne mase i zato nikada ne bi trebalo bacati žumance“, savetuje nutricionista.
Žumance sadrži i omega-3 masne kiseline, koje smanjuju rizik od umiranja od bolesti srca.
„U žumancu se nalazi i vitamin D, koji apsorbuje kalcijum i tako jača krhke kosti“, naveo je Amidor.
On je dodao da je i za decu i za odrasle važno da jedu žumance kako bi smanjili rizik od bolesti kostiju, u koje spadaju rahitis (kod dece) i osteoporoza (kod odraslih).
„U smernicama o ishrani Amerikanaca 2020-2025. navedeno je da ta populacija nedovoljno unosi vitamin D“, napomenuo je on,
preneo je portal „Kliks“.