- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Koji su pozitivni efekti konzumiranja žumanca

CC0 / Pixabay / Žumance
Žumance - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Konzumiranjem jaja u organizam se unose proteini potrebni za oporavak mišića, a žumance ima i nekoliko dodatnih prednosti.
Nutricionista Tobi Amidor je za magazin „Eat This, Not Thatobjasnio da žumance sadrži lutein, koji je povezan s očuvanjem zdravlja očiju. Konkretno, ima sposobnost prevencije makularne degeneracije, odnosno gubitka vida koji se javlja prilikom procesa starenja.
„Žumance sadrži gotovo polovinu proteina u jajetu. Oni pomažu u izgradnji mišićne mase i zato nikada ne bi trebalo bacati žumance“, savetuje nutricionista.
Žumance sadrži i omega-3 masne kiseline, koje smanjuju rizik od umiranja od bolesti srca.
„U žumancu se nalazi i vitamin D, koji apsorbuje kalcijum i tako jača krhke kosti“, naveo je Amidor.
On je dodao da je i za decu i za odrasle važno da jedu žumance kako bi smanjili rizik od bolesti kostiju, u koje spadaju rahitis (kod dece) i osteoporoza (kod odraslih).
„U smernicama o ishrani Amerikanaca 2020-2025. navedeno je da ta populacija nedovoljno unosi vitamin D“, napomenuo je on, preneo je portal „Kliks“.
Krastavac - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
DRUŠTVO
Zašto je krastavac čudesna namirnica
Čaj  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
DRUŠTVO
Čajevi koji smanjuju želju za slatkišima: Koje biljke neutrališu žudnju za šećerom
Hrana u frižideru - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
DRUŠTVO
Deset namirnica koje nikada ne treba da zamrzavate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala