- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusi žestoko uzvratili FIFA: „Nanosite nepopravljivu štetu našem fudbalu"

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
FIFA je za godinu dana produžila važenje odluke kojom se stranim igračima dozvoljava da samoinicijativno napuste ruske i ukrajinske klubove. To znači da strani igrači do 30. juna 2023. mogu jednostrano da se povuku iz ugovora koje imaju sa klubovima u Rusiji i Ukrajini.
Fudbalski savez Rusije još tada je izrazio nezadovoljstvo, a sada su se FS Rusije i ruska Premijer liga oglasili zajedničkim saopštenjem.
„Fudbalski savez Rusije, ruska Premijer liga i udruženje ruskih profesionalnih klubova osuđuju ovu odluku i žele da iskažu veliko neslaganje. FIFA neprestano ponavlja da sport mora da ostane neukaljan politikom, ali stavovi i odluke ove organizacije uporno to demantuju.
Verujemo da je ova odluka u suprotnosti sa statutom FIFA, da je diskriminatorska prema jednom od njenih članova koji u svemu ovome nema nikavu krivicu. Nisu održane nikakve konsultacije i razgovori na ovu temu sa nama.
Odluka u potpunosti nipodaštava principe ugovorne obaveze i integritet takmičenja. Otvoreno daje šansu igračima i trenerima da ne poštuju svoje obaveze iz ugovora.
Dodatno, u potpunosti su ignorisane ekonomske posledice po ruske klubove. Kako možete da obezbedite dugoročno planiranje i finansijsku stabilnost ako ste u situaciji da čak i vaš najvažniji i najvredniji igrač može da ode bez ikakve kompenzacije? Ugovor više ne može da zaštiti ni klub ni igrača. Ovaj presedan loš je znak za celu fudbalsku industriju.
Sa nadom da ćemo očuvati principe na kojima se sport zasniva, želimo da se obratimo svima u svetu fudbala. Od vas tražimo da ne zloupotrebljavate prava garantovana od strane FIFA jer je ova odluka u suprotnosti sa osnovnim principima po kojima funkcioniše fudbal. U suprotnom, na ovaj način mogla bi da u budućnosti bude pogođena bilo koja federacija.
Fudbal ne bi trebalo da nas deli, trebalo bi da ujedinjuje ljude celog sveta. Ova odluka nanaće nepopravljivu štetu fudbalu u Rusiji. Zadržavamo pravo na žalbu pred sudom kako bismo zaštitili svoje interese“, poručili su čelnici ruskog fudbala.
Dres reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SPORT
Istina o dresu Srbije koji je „zapalio“ društvene mreže /foto/
Slaviša Jokanović - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SPORT
Srbin je kompletirao štab u Moskvi i poručio: „Osećam veliku podršku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala