- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kostićev saigrač u penziji zbog šurovanja s nacistom

© AP Photo / Pablo GarciaFilip Kostić Ajntraht
Filip Kostić Ajntraht - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Defanzivac Ajntrahta iz Frankfurta Martin Hintereger objavio je u četvrtak da se povlači iz profesionalnog fudbala u 29. godini. Nekadašnji reprezentativac Austrije i saigrač Filipa Kostića, osvojio je Ligu Evrope ovog leta, ali ga je na odluku oterala konekcija sa kontroverznim biznis partnerom.
Samo mesec dana od trijumfa u Sevilji u finalu Lige Evrope nad Rendžersom, Hintereger je šokirao fudbalski svet.
„Još prošle jeseni sam razmišljao da završim karijeru. Porolazio sam kroz tešku sportsku fazu, partije na utakmicama nisu bile dobre. Zato sam onako ludački proslavio trijumf u Ligi Evrope, znao sam da će mi to biti poslednji pehar u karijeri, i slavlje pred sjajnim navijačima u prelepom gradu koji je postao moj drugi dom“, rekao je Hintereger za sajt Ajntrahta.
Martinov prvi dom je mali austrijski grad Sirnitc, koji je dospeo u centar pažnje zbog organizacije „Hinti kupa“, malog fudbalskog turnira koji su osnovali Hintereger (nadimak mu je Hinti) i njegov nekadašnji biznis partner Hajnrih Sikl, otkriva austrijski novinar Mihael Bonavolt.
Šurovanje s nacistom
Sikl, koji je takođe iz Sirnitca, obavljao je funkciju poslanika u Gradskoj skupštini Graca ispred Partije slobode Austrije do 2021. godine, a postao je poznat zbog svojih veza sa ekstremnom desnicom. Na primer, iznajmljivao je svoje prostorije ultra-desničarskom pokretu „Austrijskih identitarista“.
Simboli identitarista zabranjeni su u Austriji od sredine 2021. godine, kada je vlada okarakterisala ovu organizaciju kao „ekstremističku, desničarsku, rasističku, seksističku i etnički orijentisanu“.
Kao mladić tokom 90-ih Sikl je bio član nemačke neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“, koja je označena kao neustavna 1992. godine, ali mu je Partija slobode Austrije oprostila taj „mladalački greh“.
A kada se pre dve nedelj pročulo za odnos između Hinteregera i Sikla, zbog činjenice da je „Hinti kup“ održan na posedu Siklove majke, Martine, ljubimac navijača Ajntrahta morao je da se pravda na Instagramu, posebno jer ultras grupe navijača ovog kluba gaje naklonost prema levici (zbog prijateljstva sa ultrasima Atalante).
„Neverovatno je da nepoznati ljudi mogu da me optužuju za nešto što nema veze s fudbalom. Kao i porodica Sikl i ja sam poreklom iz Sirnitca, a organizacijom turnira želeo sam samo da se zahvalim navijačima i komšijama koji su uz mene od detinjstva. Ne znam šta je ranije radila porodica Sikl, hteo sam samo da organizujem fudbalski turnir. Svaki biznis odnos sa tom porodicom biće odmah prekinut usled saznanja koja su se pojavila, a organizacija sledećeg Hinti kupa biti razmotrena“, saopštio je Hintereger.
Naravno, morao je Martin jasno da napravi otklon od veza sa nacistima i desničarima.
„Tokom karijere sam stekao prijatelje širom sveta kao fudbaler i kao čovek, i moram da odbacim optužbe da sam desničarski orijentisan. Nastaviću da se borim protiv bilo kakvog oblika diskriminacije“, poručio je Martin.
„Uvek dobrodošao u Frankfurtu“
Hintereger se potom distancirao od nacista i u izjavi datoj sajtu Ajntrahta što je naišlo na saosećanje kod sportskog direktora Markusa Krošea, koji je iznenađen odlukom o penzionisanju.
„Martinova odluka je došla iznenada, ali nam je jasno obrazložio svoje razloge. Morali smo da poštujemo njegovu želju i sa ličnog, ali i sa sportskog aspekta. Martin će uvek biti dobrodošao u Frankfurtu, ne samo kao dokazani osvajač Lige Evrope već i zbog iskrenog izvinjenja za sve što je uradio prethodnih nedelja, kao i distanciranje od nacizma“, rekao je Kroše.
U Ajntrahtu se takođe ponose činjenicom da su protiv svakog oblika ekstremizma, predsednik Peter Fišer je u prošlosti ponavljao da takvi stavovi nisu u skladu sa imenom i tradicijom kluba, iako je Hintereger tokom pohoda na Ligu Evrope postao srce i duša tima.
Austrijski muzičar di-džej Otci i reper Vega iz Frankfurta trebalo je da nastupaju na „Hinti kupu“, a ovaj drugi je član Ajntrahtove ultras grupe „Frankfurt 97“. Hinterger im je navodno platio i čarter da se pojave na kontroverznom turniru.
U svakom slučaju, Martin Hinterger više neće oduševljavati fanove Bundeslige požrtvovanim startovima po kojima je bio prepoznatljiv. Jedino, što je mogao da ode u penziju i na nešto lepši način...
Dres reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SPORT
Istina o dresu Srbije koji je „zapalio“ društvene mreže /foto/
Edi Nketija, Arsenal - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SPORT
London je podeljen kao nikada do sada – zbog jednog broja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala