- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Parlamentu u Banjaluci prevladala izborna kampanja opozicije a ne zaštita interesa Srpske

Pratite nas
Opozicija u Republici Srpskoj počela je preuranjenu predizbornu kampanju na štetu vitalnih interesa Republike Srpske, ocenjuje politikolog Anđelko Kozomara posle odluke opozicionih stranaka u RS da ne podrže veto srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na britanski sporazum o trgovini, usvojen u Predsedništvu BiH bez saglasnosti Srba.
Poslanici Narodna skupština Republike Srpske nisu potvrdili dvotrećinskom većinom povredu vitalnog nacionalnog interesa, nakon što opozicija nije podržala veto srpskog člana Predsedništva BiH na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsedništvo BiH.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik proglasio je ovu odluku Predsedništva BiH , usvojenu 8. juna, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne. Za usvajanje ove odluke bila je potrebna dvotrećinske podrške.

Opozicija već počela predizbornu trku

Anđelko Kozomara, politikolog iz Banjaluke, nije iznenađen time što opozicija u RS nije podržala veto.
„Ovaj sporazum je bez ikakve sumnje na veliku štetu Republike Srpske, ali opoziciju to očito ne zanima i ona nije ni zainteresovana da brani interese RS, već vodi preuranjenu predizbornu kampanju sa željom da Milorada Dodika što više porazi i da mu na svakom ćošku daju do znanja kako on, po njima, više nije taj koji vlada političkim prostorom RS,“ ocenjuje Kozomara.
On podseća da je ovo je već treći put da opozicija nije glasala za veto odnosno, za zaštitu vitalnih interesa RS, što kako kaže nije dobro, posebno što će sporazum sada nesmetano da stupi na snagu.
„Opozicija u RS ne poznaje ni Kosovo, ni Srbiju ni RS, oni samo poznaju borbu za vlast, jer su 16 godina opozicija, koja je na 12 lokalnih i opštih izbora doživela poraz, i zato imaju jake frustracije koje više ne mogu da podnesu, zato su spremni na sve“, ističe Kozomara.

Srbi se neće pitati ni za šta

Objašnjavajući zašto je ovaj sporazum s Britancima štetan za Srpsku, naš sagovornik kaže da se u tom dokumentu ne predviđa koliki je obavezan izvoz iz RS poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koji su od ukupnog izvoza BiH u Britaniju 70 odsto iz RS a 30 iz Federacije. Drugim rečima, omogućava se Englezima da preplave naše tržište, napominje naš sagovornik, i da unište poljoprivredu RS.
„Ali to izgleda da opoziciju ne zanima. Ko zna da li su taj sporazum i čitali. Na raspolaganju sada nemamo više nikakve opcije, sporazum će biti potpisan, i primenjen,“ zaključuje Kozomara.
Ovim trgovinskim sporazumom, napominje on, trebalo je da upravlja Koordinaciono telo BiH, ali sporazumom nije predviđeno koliko članova iz RS u njemu mora da bude, što znači, napominje on, da ministar spoljnih poslova BiH može da odluči da ono bude sastavljeno 90 posto od Bošnjaka.
Na štetnost sporazuma upozorilo je i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, posebno na one aspekte koji bi se potencijalno mogli javiti kada je reč o vođenju pregovora o zaključenju sporazuma.
Na neke od problema ukazali su i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te Ministarstvo trgovine i turizma Srpske. Mišljenje koje je dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede govori da bi zaključivanje ovakvog sporazuma štetilo poljoprivrednim proizvođačima i prehrambenoj industriji u Srpskoj, jer, između ostalog, predviđa i bescarinski uvoz određenih proizvoda. Prema mišljenju tog ministarstva, predviđenim bescarinskim uvozom bila nanesena direktna šteta proizvođačima.

Ekstremna šteta za Republiku Srpsku

O određenim pitanjima nisu konsultovane ni institucije Republike Srpske. Te institucije Srpske nisu predviđene u određenim grupama koje bi vodile pregovore, što znači da je Srpska u procesu vođenja razgovora s ciljem zaključenja sporazuma bila - izostavljena.
Među spornim stvarima je i to što se „Republika Kosovo“ tretira bez navođenja fus note, što bi trebalo prema Rezoluciji UN 1244.
Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, odmah po završetku posebne sednice napisao je na svom Tviter nalogu da je glasanjem za sporazum s Velikom Britanijom opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, glasala protiv Srpske, i da to pokazuje i njihovu poslušnost prema britanskoj ambasadi, jer su institucije Srpske utvrdile da se sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnosti.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
REGION
„Uvlači u priznavanje Kosova“: Dodik upozorava - Sporazum BiH sa Britanijom veoma štetan
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
REGION
Skupština Republike Srpske nije podržala Dodikov veto na sporazum sa Britanijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala