- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skupština Republike Srpske nije podržala Dodikov veto na sporazum sa Britanijom

© AP Photo / Radivoje PavicicSednica Skupštine Republike Srpske
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske nije podržala veto srpskog člana Predsedništva BiH na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsedništvo BiH.
Dodik je proglasio ovu odluku, usvojenu 8. juna, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.
„Glasanjem za Sporazum sa Velikom Britanijom opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, glasala je protiv Republike Srpske“, istakao je Dodik posle sednice NSRS.
„To pokazuje i njihovu poslušnost prema britanskoj Ambasadi jer su institucije Srpske utvrdile da se Sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnosti. I to narod treba da zna“, napisao je Dodik na Tviteru.
Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsedništva BiH ne stupa na snagu.
Na današnjoj posebnoj sednici Parlamenta Srpske nije bilo dvotrećinske podrške.
Posebnoj sednici NSRS, pored srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.
Dodik je u obraćanju poslanicima rekao da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske, preneo je Tanjug.
Dodik je naveo da taj sporazum, između ostalog, uvlači Srpsku u priznanje Kosova.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
REGION
„Uvlači u priznavanje Kosova“: Dodik upozorava - Sporazum BiH sa Britanijom veoma štetan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala