- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Povratak DPS kadrova: Kako će nova parlamentarna većina u Crnoj Gori podijeliti funkcije

© DPSMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Nova parlamentarna većina u Crnoj Gori privodi kraju pregovore oko podjele funkcija, pregovarački timovi partija usaglašavaju dio rješenja za podjelu mjesta u javnim preduzećima i odborima direktora, ali konačan dogovor tek predstoji jer ide u paketu sa podjelom skupštinskih odbora.
Demokratska partija socijalista, prema navodima crnogorskih medija, u zamjenu za podršku manjinskoj vladi traži ključna mjesta u najboljim preduzećima i ustanovama.
Na očekivanoj kvoti od 30 odsto mjesta „po dubini“ ta stranka, između ostalog, očekuje i direktorsku poziciju na čelu Investiciono razvojnog fonda, EPCG, „Plantaža”...
Kako se spekuliše u javnosti, SNP bi želela preduzeća kojima upravljaju Demokrate, prvenstveno Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Poštu. Bošnjačka stranka (BS) takođe „cilja“ CEDIS, ali i Monteput, dok Socijaldemokratska partija (SDP) priželjkuje Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES)...

„DPS nikad nije ni silazio s vlasti“

Komentarišući informacije o povratku kadrova DPS-a na važne funkcije u crnogorskom društvu, Vesko Pejak iz NVO Alternativa kaže za Sputnjik da u Crnoj Gori ne postoji nijedan opoziciona partija i da je to najveća mana crnogorskog društva i političkog sistema, kako ističe, mnogo veća od činjenice da je Milo Đukanović toliko dugo na vlasti.
„DPS nikada nije ni silazio sa vlasti. Za razliku od 30. avgusta 2020. sada su građani svjesni da sve partije u stvari samo rade za DPS, konkretno za Đukanovića. To pokazuju i nova kadrovska rješenja. Riječ je o mekoj tranziciji vlasti. Malo je to manje rigidno u odnosu na vrijeme kada je DPS sam vladao, ali je suština ista“, smatra Pejak.
On konstatuje da u Crnoj Gori sada sve parlamentarne partije dobijaju svoj dio kolača, svoje Upravne odbore, svoja preduzeća, mjesta u izvršnim tijelima, ministarstvima, vladi...
„U Crnoj Gori ne postoji trenutno nijedna opoziciona partija, sve su ujedinjene da se ovaj sistem što duže održi“, tvrdi Pejak za Sputnjik.

Partijska knjižica preporuka za posao

On kaže da je u Crnoj Gori partijsko zapošljavanje dominantno, partijska knjižica je bolja preporuka za posao od bilo koje stručnosti.
„Kada je 30. avgusta 2020. na izborima poražen DPS i kada se krenulo u formiranje vlade Zdravka Krivokapića, partije su mu dale podršku, ali su je uslovile mjestima po dubini, zapošljavale su nestručne, nesposobne i neškolovane kadrove. Tako su neke firme prvi put, poput CEDIS-a i EPCG poslovale sa gubitkom“, navodi Pejak, koji čak tvrdi da se u partijskom zapošljavanju otišlo toliko daleko da u poslednje dvije godine nije objavljen nijedan oglas kojim se tražila stručnost, od konkursa za čistačice, pa do konkursa za direktore, savjetnike, pomoćnike ministara.
On ističe da je porazno to što i oni koji su izigravali građane i aktiviste koji se bore za promjene, čim su dobili šansu, pretvorili su se u ono što je Đukanović radio.
Inače, crnogorski mediji tvrde da je Nina Vujošević, nekadašnja savjetnica bivših premijera Mila Đukanovića i Duška Markovića, predlog DPS za izvršnu direktoricu Investiciono-razvojnog fonda (IRF). Takođe, kao kandidat za direktora Monteputa, koji upravlja auto putem, pominje se jedan član Bošnjačke stranke, koji je po profesiji profesor filozofije.
Ministri u novoj Vladi Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
REGION
Novi veliki zaokret: Crna Gora ponovo brod kojim upravlja i Milo Đukanović
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
REGION
Kavarić: Đukanović je već „izgorio“ Abazovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala