- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kavarić: Đukanović je već „izgorio“ Abazovića

© Foto : Youtube/Predsjednik Crne GoreDritan Abazović i Milo Đukanović
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Činjenica da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio iz formalnih razloga Zakon o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje Skupštini Crne Gore znak je da on već „izgorio“ premijera Dritana Abazovića koji je uz pomoć DPS napravio manjinsku vladu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vraćanje zakona, kaže za Sputnjik advokat Dalibor Kavarić, nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da je Đukanović, zloupotrebljavajući poziciju šefa države, započeo predizbornu kampanju DPS-a kao vladajuće partije, a sebe promoviše kao neprikosnovenog lidera i vladara u Crnoj Gori.
Đukanović je tim potezom poništio i glasanje poslanika DPS-a koji su glasali za izmjene Zakona.

Završena „bračna i koaliciona“ zajednica Đukanovića i Abazovića

„Sve to pokazuje da je Đukanović potrošio Dritana Abazovića koji je na njegov mig oborio vladu Zdravka Krivokapića, samo je pitanje kada će Abazović toga postati svjestan, ovakvi potezi Đukanovića jesu bili očekivani, mada su došli prebrzo. Dritan Abazović će i sam postati svjestan da se njegova jednokratna i kratkoročna misija završila“, naglašava Kavarić.
On ističe da je očigledno kako se već završila „bračna i koaliciona“ zajednica između DPS i URA prije nego li je i počela.
Dalibor Kavarić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Dalibor Kavarić
„Đukanović je iskoristio Dritana i URA i sada on ima druge poslove, a to je priprema DPS za izbore na svim nivoima i pokušaj da ta stranka, sada više ne hibridno preko URA, već direktno i formalno pokuša da preuzme vlast u Crnoj Gori, i da upravlja državom kako je i do sada upravljao, a bili smo svjedoci kako su to radili u prethodnom periodu. Očigledno da je ovo krupan znak, da iako su poslanici DPS-a zastupali suprotan stav u parlamentu, to jest bili za izmjene Zakona, ovaj potez Đukanovića ukazuje da on hoće da se promoviše kao apsolutni autoritet i izvor moći u Crnoj Gori. Cilj je da sebe kod građana predstavi kao lidera smatrajući da će to građani cijeniti na izborima. Vidjećemo da li je ta njegova procjena dobra i da li on zaslužuje povjerenje kako on to misli“, kaže Kavarić za Sputnjik.

Obrazloženje za vraćanje zakona

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Skupština Crne Gore usvojila juče, a kojim je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.
Tim povodom predsjednici parlamenta Danijeli Đurović uputio je pismo, u kojem navodi da na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vraća na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.
Đukanović podsjeća da je ranije, u skladu sa utvrđenim ustavnim prerogativima, a dosljedno slijedeći važeće pravne akte, donio odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak, kojima u junu, odnosno julu ove godine ističe mandat.
Takođe je donio i odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u skupštinama opština Budva i Tivat, koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Skupština Crne Gore
Predsjednik navodi da je odluku o raspisivanju izbora u Tivtu i Budvi donio 12. marta, odnosno 2. aprila, dok je odluku za izbore u Plužinama i na Žabljaku donio 6. aprila.
Sedam dana kasnije, odnosno 13. aprila, Đukanović je, kako podsjeća, donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik.
Izbore u Baru, Danilovgradu, Kolašinu i Podgorici raspisao je 20. aprila, a u Pljevljima 4. maja.
„Navedene odluke su stupile na snagu danom donošenja i integralni su dio pravnog poretka države. Stoga, želio bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsjednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterističnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte“, kazao je Đukanović u dopisu predsjednici parlamenta.
Na osnovu toga, kako je rekao, smatra „razložnim da se Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje“.
Podsjećamo, Skupština Crne Gore usvojila je juče dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra. Glasao je 61 poslanik, od kojih je 45 bilo za, a 16 protiv.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
REGION
Milo Đukanović vratio Skupštini Crne Gore zakon kojim se odlažu lokalni izbori
Izbori u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
REGION
Crna Gora: Odloženi svi lokalni izbori do jeseni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala