- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milo Đukanović vratio Skupštini Crne Gore zakon kojim se odlažu lokalni izbori

© Tanjug / HINA/DARIO GRZELJMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Skupština Crne Gore usvojila juče. Tim izmenama zakona predviđeno je odlaganje lokalnih izbora u više crnogorskih opština do jeseni.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Đukanović je tim povodom predsednici parlamenta Danijeli Đurović uputio pismo, u kojem navodi da na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vraća na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.
Đukanović podseća da je ranije, „u skladu sa utvrđenim ustavnim prerogativima, a dosledno sledeći važeće pravne akte“, doneo odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak, kojima u junu, odnosno julu ove godine ističe mandat, prenosi RTCG.
Takođe je doneo i odluke o raspisivanju prevremenih izbora za odbornike u skupštinama opština Budva i Tivat, koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore.
Predsednik Crne Gore navodi da je odluku o raspisivanju izbora u Tivtu i Budvi doneo 12. marta, odnosno 2. aprila, dok je odluku za izbore na Žabljaku doneo 6. aprila.
Sedam dana kasnije, 13. aprila, Đukanović je, kako podseća, dobio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik.
Izbore u Baru, Danilovgradu, Kolašinu i Podgorici raspisao je 20. aprila, a u Pljevljima 4. maja.
„Navedene odluke su stupile na snagu danom donošenja i integralni su deo pravnog poretka države. Stoga, želeo bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem predsednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterističnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte“, kazao je Đukanović u dopisu predsednici parlamenta.
Na osnovu toga, kako je rekao, smatra „razložnim da se Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje“.
Podsetimo, izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi bilo je predviđeno da se izbori u ovim opštinama „održe do 30. oktobra“.
Izbori u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
REGION
Crna Gora: Odloženi svi lokalni izbori do jeseni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala