- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Australijska vlada se oglasila o izručenju Asanža: „Nećemo podleći pritiscima“

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaOsnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž na terasi ambasade Ekvadora u Londonu
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž na terasi ambasade Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Vlada australijskog premijera Entonija Albanezea zauzela je stav da neće podleći pritiscima Asanžovih pristalica i laburističkih poslanika da uloži više truda kako bi sprečila izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD-u.
Asanžove pristalice u Australiji, uključujući i laburističke poslanike, pozvale su Albanezea da izvrši pritisak na SAD da odustanu od slučaja koji se vodi od 2010. godine kada je Vikiliks objavio veliki broj poverljivih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše, prenosi Gardijan.
Australijski ministar za zapošljavanje i odnose na radnom mestu Toni Berk izjavio je da vlada čiji je on član „neće podleći pritiscima“, koje je nazvao „diplomatijom megafona“, navodi britanski list.
Poslanik laburista Džulijan Hil, koji je javno podržao Džulijana Asanža, opisao je odluku da on bude izručen kao „užasnu” i istakao da bi australijska vlada morala da podrži svog državljanina i da zatraži da se ove optužbe povuku i da on ne bude izručen.
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je juče izručenje Asanža SAD, gde je optužen za kršenje američkog zakona o špijunaži i može biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 175 godina, prenosi Tanjug.
Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
SVET
Zadat samrtni udarac slobodi misli na Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala