- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zadat samrtni udarac slobodi misli na Zapadu

© Sputnik / Džastin Griffits-Uillьяms / Uđi u bazu fotografijaAkcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu
Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Odlukom Britanije da izruči osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama koje ga traže zbog 18 krivičnih prijava, uključujući kršenje zakona o špijuniranju, zadat je samrtni udarac svakoj ideji o tome da na Zapadu postoji sloboda misli, dok je novinarskoj struci poslata užasna poruka da je istina kažnjiva, ocena je sagovornika Sputnjika.
Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje Asanža bilo nepravedno, ili da bi predstavljalo zloupotrebu postupka. Tvrdi i da ekstradicija nije nespojiva sa njegovim ljudskim pravima, uključujući pravo na pravično suđenje i na slobodu izražavanja, te da će u SAD biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i zdravstveno.

Poruka za one koji žele da krenu putem istine

Novinar Nikola Vrzić, autor knjige „Vikiliks tajne beogradskih depeša“ i autor emisije „Novi Sputnjik poredak“, nada se da postoji i dalje šansa da Asanž ne bude izručen Americi, jer ima pravo žalbe, međutim, kako kaže, sa svakom odlukom britanskog suda ta nada je sve manja.
„Asanž je osuđen praktično unapred i to ne zato što je rekao nešto pogrešno ili netačno, već upravo što je objavio istinu. I to istinu koja je neprijatna po gospodare zapadnog sveta“, ističe Vrzić.
Očigledno je da oni od njega žele, dodaje naš sagovornik, da naprave primer koji će zastrašiti svakog ko bi se usudio ili pomislio da su usudi da učini nešto slično.
„Istovremeno, sa Asanžovim slučajem je zadat poslednji samrtni udarac, svakoj ideji o tome da na Zapadu postoji sloboda misli, delovanja… Dakle, potpuno je jasno da smo suočeni sa jednim zastrašujućim sistemom koji sada upravo pokazuje svoje pravo lice,“ zaključuje Vrzić.

Prvo suđenje zbog bavljenja novinarstvom

Vlada Radomirović, urednik portala „Pištaljka“, kaže da će ovim postupkom prema Džulijanu Asanžu svako buduće zalaganje Velike Britanije i Amerike za slobodu medija biti potpuno licemerno.
„Što se tiče njegove sudbine, milim da je taj američki pritisak i spremnost Velike Britanije da uradi sve što Amerika traži toliki da je prosto sad ostalo samo da ga sačeka zatvorska ćelija koju Amerika priprema za njega. Asanž će biti prvi novinar i to novinar koji faktički nema nikakve veze sa Amerikom, jer je australijski državljanin, kome će biti suđeno zbog novinarstva,“ ističe Radomirović.
Sve ovo, kako kaže, što je navedeno u u optužnici protiv njega je samo dimna zavesa da se prikrije to da Amerikanci gone jednog novinara, odnosno izdavača medija, za razotkrivanje njihovih zločina.
„To je zaista jedna užasna poruka svim novinarima koji se trude da otkriju ono što vlade širom sveta pokušavaju da sakriju,“ zaključuje naš sagovornik.
Iz Vikiliksa je saopšteno da će se Džulijan Asanž žaliti na odluku o ekstradiciji, kao i da to nije kraj borbe, već početak nove pravne bitke.
Prvobitno je britanski sud doneo odluku da Asanž ne bi trebalo da bude deportovan, navodeći da problemi sa mentalnim zdravljem Asanža znače da će biti u riziku od samoubistva, ako bude osuđen i zadržan u maksimalno obezbeđenom zatvoru.

Preti mu zatvorska kazna od 175 godina

Odluka je preinačena nakon što su SAD pružile paket uverenja, uključujući i zalog da bi Asanž mogao biti prebačen u Australiju na izdržavanje kazne.
Asanž sada može da uloži žalbu na odluku Visokog suda u Londonu koji mora da dâ odobrenje za nastavak spora. Na kraju, može da traži da se njegov slučaj iznese pred Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva, ali ako žalba bude odbijena, Asanž mora biti izručen u roku od 28 dana.
Asanž je u britanskom pritvoru od 2019. godine, kada mu je Ekvador ukinuo azil. Tužilaštvo u SAD je optužilo Asanža po 17 tačaka optužnice a jedna od tačaka je da je zloupotrebio upotrebu kompjutera oko publikacije „Vikiliksa“, u kojem je pre jedne decenije objavio vojne i diplomatske dokumente.
Za te optužbe preti mu potencijalna kazna od 175 godina zatvora.
Pristalica Džulijena Asanža sa posterom sa likom osnivača Vikiliksa, na protestu ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SVET
Odobreno izručenje Asanža Americi
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
SVET
Prisluškivanje Asanža i CIA: Da li će Španci blokirati izručenje u Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala