- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odobreno izručenje Asanža Americi

© AP Photo / Frank AugsteinPristalica Džulijena Asanža sa posterom sa likom osnivača Vikiliksa, na protestu ispred suda u Londonu
Pristalica Džulijena Asanža sa posterom sa likom osnivača Vikiliksa, na protestu ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je danas izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se suočiti sa optužbama za špijunažu.
Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju navodi da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku, prenosi Rojters.
„Sedamnaestog juna, nakon razmatranja i Magistratskog i Višeg suda, naloženo je izručenje gospodina Džulijana Asanža SAD. G. Asanž zadržava normalno 14-dnevno pravo na žalbu“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana.
SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote.
Za ta dela mogao bi da dobije kaznu do 175 godina zatvora.
Na izručenje je reagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova:
Na Tviteru se oglasio i Vikiliks sa navodom da je ovo mračan dan za slobodu medija i britansku demokratiju i da će na odluku biti uložena žalba.
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
SVET
Planovi CIA za likvidaciju osnivača „Vikiliksa“ deo su svetskog informativnog rata /video/
Poster Džulijena Asanža ispred ambasade Ekvadora u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2021
Asanž, Tramp i (ne)sloboda govora: Između zatvora i korporativne cenzure /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala