- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Smrtonosni i precizni“: Američki ekspert o ruskim „Kalibrima“

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRakete "kalibar" gađaju objekte u Ukrajini
Rakete kalibar gađaju objekte u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Američki stručnjak za bezbednost Aleks Betli nazvao je ruske krstareće rakete „Kalibar“ smrtonosnim i preciznim oružjem.
Kako je istakao, najnovija platforma može da uništava mete na većoj udaljenosti i nosi bojevu glavu težine 450 kilograma, koja može biti opremljena kako konvencionalnim, tako i nuklearnim punjenjem.

„Ovakvim raketama biće naoružane nuklearne i nenuklearne podmornice, fregate i veći brodovi. Zahvaljujući svojim visokim performansama, daju značajan ofanzivni potencijal čak i malim platformama poput korveta“, pojasnio je stručnjak.

On je naglasio da domet i preciznost „Kalibara“ omogućava ruskoj ratnoj mornarici da drži na odstojanju udaljene ciljeve, obuzdava ih i lako uništava.
Betli smatra da će, imajući u vidu da je ratna mornarica Rusije raspoređena na strateški važnim tačkama na planeti, napredni razvoj raketne nauke u Rusiji ostati „pretnja“ po Zapad još mnogo godina.
Podsetimo, ruska vojska uspešno primenjuje visokoprecizne krstareće rakete „Kalibar“ i „Kinžal“ za uništavanje strateški važnih objekata ukrajinskih snaga, skladišta sa municijom i neprijateljskom živom silom u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Raketa „Kalibar“ leti u dijapazonu brzina koje mogu biti od podzvučnih do brzina koje su tri puta veće od brzine zvuka. Pritom je ista preciznost gađanja na udaljenosti od 300 kilometara i od 2.500 kilometara. Let rakete je na nadmorskoj visini od 50 do 150 metara, a kada stigne do cilja nadmorska visina opada do dvadeset metara i njen udar se nikako ne može sprečiti.
Avion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
Kako visokoprecizno oružje pomaže ruskoj vojsci u Ukrajini
Udar raketama kalibar na terrorističesku grupu DAEŠ u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
RUSIJA
Ruska vojska „kalibrima“ uništila skladište naoružanja koje je Zapad isporučio Kijevu
Hipersonična raketa Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Šojgu: Rakete „kalibar“ i „kinžal“ sada se mnogo brže navode
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala