- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako visokoprecizno oružje pomaže ruskoj vojsci u Ukrajini

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaAvion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“
Avion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Tokom specijalne operacije u Ukrajini Oružane snage Rusije koriste visokoprecizno oružje i njime nanose udare isključivo na vojnu ukrajinsku infrastrukturu. Pored „Kalibra“, ruska vojska koristi raketne sisteme „Bastion“, „Iskander“, artiljerijsku municiju „Krasnopolj“ i različita vazdušna oružja, uključujući „Kinžal“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema mišljenju stručnjaka, visokoprecizno oružje iscrpljuje materijalno-tehnički potencijal ukrajinskih Oružanih snaga što doprinosi napredovanju ruskih trupa na terenu.
Ovih dana u okviru specijalne vojne operacije Oružane snage Rusije su nanele još jedan udar preciznim oružjem na vojnu infrastrukturu ukrajinske vojske.
„Posada fregate Crnomorske flote iz akvatorija Crnog mora lansirala je četiri krstareće rakete „Kalibar“ na naznačene ciljeve“, navodi se na sajtu vojnog resora.
Ranije je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov izjavio da su raketama „Kalibar“ pogođeni hangari sa velikom partijom stranog naoružanja i municije koje su isporučile SAD i evropske zemlje. Objekti su se nalazili na teritoriji Zaporoškog aluminijumskog kombinata.
Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, „Kalibar“ je napravljen za uništavanje „širokog spektra kopnenih, pomorskih, površinskih i podvodnih ciljeva u uslovima intenzivne neprijateljske vatre i protivničkih mera radioelektronskog delovanja“.

Neranjivo od neprijateljskih sistema PVO

Kako je Ministarstvo odbrane Rusije više puta naglašavalo, ruska vojska u specijalnoj operaciji koristi isključivo visokoprecizno oružje i nanosi udare samo po objektima vojne infrastrukture Ukrajine koji su stvarani u cilju militarizacije i sprovođenja kaznene operacije protiv civilnog stanovništva Donbasa.
Prema zvaničnim podacima, osim „Kalibra“ ruske Oružane snage u specijalnoj operaciji koriste još nekoliko vrsta visokopreciznog naoružanja. Sa kopna se izvode lansiranja iz raketnih sistema „Iskander“, „Bastion“, a topovska artiljerija izvodi paljbu municijom „Krasnopolj“ sa poluaktivnim laserskim glavama za navođenje(GOS).
Takođe, za likvidiranje ciljeva na teritoriji Ukrajine koriste se visokoprecizne rakete sa vazdušnim baziranjem. Prema informaciji Ministarstva odbrane, u okviru specijalne operacije, ruska avijacija izvela je nekoliko lansiranja hipersonične aerobalističke rakete kompleksa „Kinžal“ čiji su nosači lovci MiG-31.
Tako je početkom aprila ovom raketom uništeno zaštićeno komandno mesto grupacije ukrajinskih trupa u Donbasu. U drugoj polovini marta rakete „Kinžal“ pogodile su podzemna skladišta avijacionog naoružanja i bojevih glava za raketne sisteme „Točka-U“ u Ivano-Frankovskoj oblasti i velika skladišta goriva i maziva u Nikolajevskoj oblasti.
Takođe, za uništavanje dobro zaštićenih objekata na teritoriji Ukrajine, Vazdušno-kosmičke snage Rusije koriste municiju manje poznatu široj javnosti. Na primer, posade multifunkcionalnih dvosednih aviona Su-34 uspešno nanose udare raketama „vazduh-zemlja“ H-29.
H-29 je nastala 1980-ih godina, ali su trenutne njene napredne modifikacije u službi Vazdušno-kosmičkih snaga. Konkretno, AO Korporacija „Taktičko raketno naoružanje“ proizvodi rakete H-29TE sa pasivnom glavom za navođenje i kamerom za navođenje H-29L. Ova municija ima skroman domet, ali je izuzetno precizna i ima snažnu bojevu glavu od 320 kilograma.
Još jedno efikasno oružje vazdušnog baziranja koje se koristi tokom specijalne operacije je supersonična raketa H-31PM. Ona je u stanju da samostalno pronađe metu skeniranjem značajnih područja na kopnu ili na vodenoj površini. Veruje se da je ova municija najefikasnija za likvidiranje radarskih stanica. Istovremeno, H-31PM je praktično neranjiv na neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.
Iz bespilotnih letelica lansira se i visokoprecizno oružje vazdušnog baziranja. Tako se teške izviđačko-udarne bespilotne letelice „Inohodec“ („Orion“) koriste za precizno uništavanje pojedinačnih ciljeva u specijalnoj operaciji Oružanih snaga Rusije. Oni pretežno uništavaju utvrđenja, oklopna vozila i vozila ukrajinskih Oružanih snaga.
Kako je za RT objasnio kandidat vojnih nauka Sergej Suvorov, tokom specijalne operacije Oružanih snaga, izbor jednog ili drugog tipa visokopreciznog oružja određuje pre svega dometom mete, njeni parametri i prisustvo neprijateljskih sredstava PVO.
„Ruska avijacija se često primenjuje na takav način da ne ulazi u zonu dejstva PVO. Ako je potrebno eliminisati zaštićene objekte (a najčešće su to komandna mesta), onda je po mom mišljenju od raketnog naoružanja vazdušnog baziranja najpogodniji „Kinžal“. Njegove rakete su sposobne da unište podzemne objekte, neranjive su na sisteme protivvazdušne odbrane i imaju moćnu bojevu glavu“, objasnio je Suvorov.
Kako kaže, za udare u duboku pozadinu Oružanih snaga Ukrajine, ruske Oružane snage koriste „Kalibre“. Ovi modeli projektila omogućavaju uništavanje širokog spektra veoma različitih ciljeva.
„Koliko ja mogu da procenim, „Kalibri“ su glavno sredstvo za uništenje ukrajinske vojne infrastrukture koja se nalazi duboko u pozadini. Udari se uspešno nanose po komandnim mestima, štabovima, bazama za obuku neprijatelja, odbrambenim preduzećima, klasterima teških oklopnih vozila, sistemima PVO, skladištima goriva i arsenalima municije“, objašnjava stručnjak.

Prioritet je prenaoružavanje

U nedavnoj izjavi za RT potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio je da rusko visokoprecizno oružje ima „povećane karakteristike preciznosti i da se može koristiti za lokalno uništavanje klastera tehnike, objekata vojne infrastrukture, komandnih mesta, skladišta naoružanja i drugih stvari“.
„Kao što vidite, naše oružane snage tokom ove operacije se pažljivo odnose prema civilnom stanovništvu. Zato što mi ne ratujemo sa njima...Samo želim da kažem da upotreba visokopreciznog naoružanja od strane naših oružanih snaga obezbeđuje neophodnu efikasnost u postizanju postavljenih ciljeva“, rekao je Borisov.
Sagovornik RT-a je takođe demantovao navode koji se šire u Ukrajini i na Zapadu da ruskoj vojsci navodno ponestaje precizno navođene municije. Prema rečima Borisova, isporuke trupama počele su mnogo pre specijalne operacije, a sada je ruska industrija spremna da podmiri potrebe oružanih snaga.
Poznato je da je pitanje razvoja preciznog naoružanja dugog dometa i opremanja oružanih snaga tim tipovima naoružanja pod posebnom kontrolom ruskog predsednika Vladimira Putina. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ističe da je prebacivanja visokopreciznog oružja dugog dometa u vojsku i mornaricu od prioritetnog značaja. On je naložio da se održi zadati tempo isporuka perspektivnog naoružanja trupama.
Ocenjujući efikasnost upotrebe visokopreciznog oružja na sednici odbora vojnog resora, Šojgu je izjavio da su napredne telekomunikacione tehnologije, uključujući opremu sa elementima veštačke inteligencije dale značajan doprinos uspehu gašenja požara. Ministar odbrane je napomenuo da je korišćenje najnovije opreme za obradu i prenos podataka omogućilo da se desetostruko skrati vreme za koje visokoprecizno oružje tipa „Kalibar“ i „Kinžal“ dobijaju parametre ciljeva.
Ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec je objasnio za RT da je primetio kako visokoprecizno oružje pomaže ruskoj vojsci u uništavanju municije i vojne tehnike koju isporučuje Zapad, a obaveštajcima da otkrivaju ciljeve na teritorijama koje nisu pod kontrolom ruskih snaga.
„Još pre specijalne operacije, Zapad je uspeo da napumpa Ukrajinu velikom količinom naoružanja. Pored toga, kijevski režim ima mnogo skrovišta i magacina sa sovjetskom municijom i arsenalima tehnike. Rusija će na ovaj način izazvati nestašicu municije u ukrajinskoj vojsci. Mislim da će, kako se druga faza specijalne operacije bude razvijala, Ukrajina mnogo akutnije osetiti problem manjka municije“, smatra Baranec.
Prema rečima Sergeja Suvorova, upotreba visokopreciznog oružja od strane Oružanih snaga Rusije ne samo da stvara deficit municije, već i ostavlja protivnika bez dovoljne količine goriva i maziva.
„Jedan od ključnih pretpostavki za uspeh ruske vojske svakako treba da bude materijalno-tehničko iscrpljivanje Oružanih snaga Ukrajine. Kada neprijatelj oseća akutni nedostatak municije i goriva njegov borbeni potencijal i manevarska sposobnost će biti značajno smanjeni. To će omogućiti našim trupama da brže napreduju “, uveren je Suvorov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala