- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lider opozicione partije Bugarske: Protest zbog smene predsednika parlamenta - pokušaj Majdana

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Raspad vladajuće koalicije i smena predsednika bugarskog parlamenta Nikole Minčeva nastavljaju da izazivaju velike nesuglasice među poslanicima. Lider opozicione parlamentarne grupe „Preporod“ Kostadin Kostadinov, oštro je kritikovao protest u znak podrške Minčevu, ocenivši ga kao pokušaj ponavljanja Majdana u Bugarskoj.

„Naravno, to je bio pokušaj koji nije bio potpuno uspešan, jer Majdan stvaraju muškarci, a ne plaćeni sorošovci. Želim da podsetim da je u zemlji koja nam je bliska i bratska, Ukrajini, sve počelo isto ovako. Najpre je to bilo nekoliko stotina učesnika, a zatim nekoliko hiljada, da bi onda počelo da se puca na policiju. I, na kraju je celu zemlju zahvatio građanski rat. Ne može se reći da je nemoguće da se ono što se desilo u Ukrajini dogodi i kod nas, jer i ovde i tamo upravljaju spoljne sile. Ipak, naša zemlja nije pred uništenjem. To se neće ni dogoditi iz jednostavnog razloga: u ovoj zemlji većina smo mi, Bugari, a ne plaćenici iz američke ambasade“, izjavio je Kostadinov tokom govora na protestu.

Govor lidera partije dočekan je različito: deo poslanika podržao ga je aplauzom, a većina je ipak bila ogorčena zbog Kostadinove procene. Posebnu ogorčenost izazvale su njegove reči da Bugari neće dozvoliti „američkom mafijaškom režimu“ i „fašističkoj rulji“ da unište zemlju.

„Hajde da ne dozvolimo da nam otmu zemlju. Pozivam sve sunarodnike koji ne žele da se Bugarska pretvori u novu Ukrajinu da dođu ovde (nakon izglasavanja nepoverenja vladi)“, izjavio je Kostadinov.

Minčev je nedavno smenjen s pozicije većinom glasova narodnih poslanika, a kao povod je poslužilo nezadovoljstvo glavne opozicione partije, bivše vladajuće partije „GERB“. Iz te stranke su saopštili da predsednik navodno namerno ne dozvoljava da se na sednicama vlade izlože zločini vladajuće partije „Nastavićemo promene“.
To je rezultiralo da se oko zgrade Skupštine okupe protestanti koji zahtevaju da se zaštiti „evropska Bugarska bez mafije“. Sam Minčev, premijer Kiril Petkov i potpredsednik Kornelija Ninova takođe su se pojavili pred učesnicima akcije zahvaljujući se na podršci. Predstavnici opozicione partije „Preporod“ i stranke „Postoji takav narod“ koja je istupila iz vladajuće koalicije takođe su se pojavili pred učesnicima mitinga, ali su ih protestanti gađali flašama.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
REGION
Šta je u pozadini političkog loma u Bugarskoj
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Bugarski političar o raspadu vladajuće koalicije: Vladi do kraja juna dolazi kraj
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SVET
Bugarska opozicija pozvala Vladu da podnese ostavku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala