- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski političar o raspadu vladajuće koalicije: Vladi do kraja juna dolazi kraj

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Do kraja juna će sadašnjoj vladi doći kraj, izjavio je lider opozicione parlamentarne grupe „Preporod“ Kostadin Kostadinov, komentarišući informaciju da je iz sastava parlamentarne koalicije neočekivano izašla partija „Postoji takav narod“.

„Vlada i parlament su postali nefunkcionalni i ideološki i po kompetencijama. Jedino rešenje je raspuštanje parlamenta, ostavka Vlade i novi izbori. Do kraja meseca će vladi doći kraj“, izjavio je Kostadinov televiziji „Nova“.

Raskol se primećuje i u samoj stranci „Postoji takav narod“. Ministar sporta Radostin Vasiljev, nakon što je najavio ostavku, održao je konferenciju za štampu zajedno sa pet kolega iz stranke. Kako su objasnili, razočarali su se u svog lidera i napuštaju stranku.
Prema rečima Vasiljeva, odluka Slave Trifonova da svoju stranku povuče iz koalicije je doneta ne zbog Severne Makedonije, već zbog nemogućnosti da se realizuju neki finansijski interesi. Plan je bio da se ti interesi realizuju preko Ministarstva regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Grozdan Karadžov.
„Slavu Trifonova nikada nije zanimalo mišljenje birača i mišljenje poslanika njegove partije. On dve godine nije išao u kancelariju u Pljevnji, njegovom rodnom gradu. Ja sam to opravdavao njegovim zdravljem i karakterom. Tokom sastanaka sam sve jače imao osećaj da to nije parlamentarni, već biznis projekat i da je to bilo od početka tako“, izjavio je Vasiljev.
Podsetimo, lider partije „Postoji takav narod“ Slava Trifonov je oštro osudio Vladu Kirila Petkova i optužio je za pokušaje da izda nacionalne interese Bugarske au vezi sa pitanjem evrointegracija Severne Makedonije.
Premijer je zahvalio svim poslanicima ji su napustili „Postoji takav narod“ i naveo da je upravo ova stranka kočila usvajanje zakona.
Prema rečima politikolga, u Bugarskoj će po svemu sudeći biti održani još jedni vanredni izbori, a Pirvan Simeonov smatra da će sve to dovesti do toga da se na vlast vrati Bojko Borisov.

„Sve smo uradili kako bismo od 2020. godine, umesto da se oslobodimo modela upravljanja Bojka Borisova i Ahmeda Dogana (počasni predsedavajući proturske partije ‘Pokret za prava i slobode’), vratili Borisovu koji će sedeti na belom konju zajedno sa partijom ‘Preporod’ i rusofilima“, izjavio je ekspert.

Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SVET
Bugarska opozicija pozvala Vladu da podnese ostavku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala