- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Provocirao Srbiju, a sada je epicentru skandala i pod istragom zbog klađenja

© Sputnik / Elena Rusko / Uđi u bazu fotografijaGranit Džaka pokazuje albanskog orla na utakmici Švajcarska-Srbija
Granit Džaka pokazuje albanskog orla na utakmici Švajcarska-Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Vezista Arsenala Granit Džaka našao se u epicentru skandala o kojem bruje britanski mediji zbog žutog kartona dobijenog u meču sa Lidsom koji su „tobdžije“ dobile u gostima 4:1. Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala otvorila je istragu zbog velikih uplata da će Švajcarac albanskog porekla „požuteti“ u finišu susreta, što se i dogodilo.
Bura na Ostrvu zbog nečega što se dogodilo 18. decembra 2021. godine, ali je sada dospelo u javnost.
Crvenu lampicu upalile su ogromne uplate na opkladu da će kapiten Arsenala Granit Džaka dobiti javnu opomenu, uprkos tome što je njegov tim prethodno obezbedio tri boda jer je imao visoku prednost 4:1 u dvoboju sa Lidsom.
Teško je tada uopšte pomisliti da će neko od fudbalera, čiji tim vodi tolikom razlikom, doći u situaciju da dobije žuti karton. Ipak, na pojedinim sajtovima za klađenje u poslednjih desetak minuta plasirane su velike svote novca da će baš Džaka dobiti žuti karton, a kvota je bila preko 5.00!
Džaka je dobio karton zbog odugovlačenja igre i to nakon prekršaja na polovini Arsenala. Duže od 20 sekundi nije prilazio lopti i uopšte želeo da izvede faul, što je glavni arbitar meča Andre Mariner sankcionisao žutim kartonom u 86. minutu.
Prema navodima Dejli Mejla pod oznakom „ekskluzivno“, neko je uplatio 50.000 funti da će Džaka "požuteti", a za to je uzeo vrtoglavih 250.000 funti, što je probudilo sumnju kod Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala.
Vodeće svetske kladionice su to momentalno prijavile Fudbalskoj asocijaciji Engleske koja je sprovela šestomesečnu istragu i stvar je prosledila Nacionalnoj agenciji za borbu protiv kriminala zbog sumnji u veliki skandal sa klađenjem.
Ono što dodatno pogreva sumnju u zakulisne radnje je da je kvota, u trenutku kada je plasirana, bila znatno veća nego pre početka susreta za „isti greh“, navodi se u tekstu Dejli mejla.
Mada, zapravo tu ništa i nije previše čudno, s obzirom na to da je reč o klađenju uživo i da, pošto je vremena za pravljenje kartona bilo sve manje, logično je da kvota bude veća.
Džaka je poznat kao fudbaler sklon dobijanju javnih opomena. Arsenalov zadnji vezni je prošle sezone dobio čak deset žutih kartona i dva crvena, što znači da je u više od četvrtine mečeva za „tobdžije“ bio opomenut.
U Engleskoj su retki dokazani slučajevi zbog nameštanja za klađenje, mada je defanzivac Linkoln sitija Bredli Vud suspendovan šest godina 2018. nakon što je proglašen krivim za namerno dobijanje dva žuta kartona u četvrtfinalu FA kupa prethodne sezone.
Otkriven je njegov plan sa sedmoricom prijatelja koji su se kladili da će on dobiti kartone, a plasirane su opklade u iznosu od oko 10.000 funti, što je znatno manje od iznosa koji su trenutno u „slučaju Džaka“.
Fudbalski savez Engleske odbio je da komentariše navode koje je u javnost izneo Dejli Mejl, ali je na karijeru Granita Džake svakako bačena mrlja.
Podsetimo, Džaka je igrao protiv Srbije na Mundijalu u Rusiji 2018. godine i postigao je pogodak (2:1 za „sajdžije“) posle čega je provocirao, pokazajući rukama dvoglavog orla.
Taj gest okarakterisan je kao nacionalistički simbol koji predstavlja dvoglavog orla na albanskoj zastavi, a isto je učinio i Đerdan Šaćiri.
Interesantno, ali sudbina je ponovo spojila Džaku, Šaćirija i Srbiju, s obzirom na to da će Švajcarci na Svetskom prvenstvu u Kataru ponovo biti rival Orlova. Tu su još Brazil i Kamerun.
Gana - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Katar 2022
„Crne zvezde“ su ponovo u modi, ali samo kao rezerva
Danil Utkin, fudbaler Rostov - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SPORT
Bombarder sa Dona se vratio kući /video/
Srpski fudbaler Marko Grujić na utakmici protiv Milana - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SPORT
Mitroviću stiže društvo – još jedan Orao sleće u „kolevku fudbala“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala