- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden odobrio još milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini

© Sputnik / Mihail Kutuzov / Uđi u bazu fotografijaDolari
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države odobrile su novi paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od milijardu dolara, izjavio je američki lider Džozef Bajden nakon razgovora sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

„Obavestio sam ukrajinskog predsednika Vladimira Zelnskog da će SAD izdvojiti milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini što uključuje dodatno artiljerijsko naoružanje i sredstva za obalsku odbranu, kao i municiju za artiljerijsko naoružanje i napredne raketne sisteme, koji su neophodni Ukrajincima u njihovim odbrambenim operacijama u Donbasu“, istakao je Bajden, a prenela Bela kuća.

Američki lider je još najavio da će Kijevu biti upućena i dodatna humanitarna pomoć u vrednosti od 225 miliona dolara.

SAD znaju kakvo oružje je potrebno Ukrajini

Šef Pentagona Lojd Ostin je na sastanku kontakt grupe u Briselu precizirao da novi paket pomoći Kijevu obuhvata granate za višecevne bacače raketa, 2 protivbrodska raketna sistema „Harpun“, 18 haubica, 36 hiljada komada oružja.
On je objasnio da SAD shvataju kakvo oružje je potrebno Ukrajini i da su u neprekidnom kontaktu sa Kijevom na tu temu.
Ostin je najavio i da će Nemačka isporučiti Kijevu tri višecevna bacača raketa.
Kako je još istakao šef Pentagona, partneri SAD su obavestili o novim obavezama po pitanju obuka ukrajinskih vojnika i pružanju pomoći Kijevu.
Prema Ostinovim rečima, od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, preko 45 saveznika i partnera SAD u celom svetu pružilo je pomoć Kijevu.
Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je početkom juna da će Amerika uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 700 miliona dolara. Pomoć obuhvata i četiri sistema višecevnih bacača raketa „Himars“.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je s tim u vezi rekao da je Ukrajina uverila SAD da neće koristiti te sisteme za napade na objekte na teritoriji Rusije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
SVET
Pentagon potvrdio: Isporučivali smo oružje Ukrajini pre ruske vojne operacije
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
SVET
Predstavnički dom odobrio: Rekordna pomoć za Ukrajinu
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
„SAD daju novac, Kijev – topovsko meso“: Ukrajina planira da uključi u borbena dejstva milion ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala