- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski MIP: Premijer se obavezao da će ukinuti veto na pregovore o stupanju Severne Makedonije u EU

© Sputnik / Юriй Somov / Uđi u bazu fotografijaBivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa
Bivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Bugarski premijer Kiril Petkov obavezao se Evropskoj komisiji da će Sofija ukinuti veto na početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, izjavila je ministar inostranih poslova Bugarske Teodora Genčovska u Narodnoj skupštini.
Ranije je Genčovska više puta optuživala šefa Vlade za vođenje samostalne politike prema Skoplju.
Današnja izjava ministra MIP-a usledila je kao odgovor na pitanje predsednika parlamentarne grupe „Preporod“ Kostadina Kostadinova (13 mandata u parlamentu).
Lider je na sednici partije izjavio da je sredinom februara Petkov na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem izrazio spremnost da ukine veto na pristupanje Severne Makedonije EU i da zeleno svetlo pregovaračkom procesu do kraja juna. Kostadinov je zamolio Genčovsku da potvrdi ili demantuje informacije da je Varhelji podelio sa njom tu informaciju.
Na to je Genčovska odgovorila da je njenom sastanku sa Varheljijem prisustvovalo još nekoliko saradnika ministarstva i da je diskusija uneta u memorandum.
„Ovaj memorandum potvrđuje upravo to što ste me pitali. Da, to je baš tako“, odgovorila je ona.
Poslanik Bugarske socijalističke partije, bivši zamenik predsednika parlamenta Kristijan Vigenin je istovremeno izrazio sumnju da se u sadržini takvog dokumenta može naći nešto nelegitimno.

„Ako smatrate da dokument sadrži nešto slično, da li ste informisali DANS (Državnu agenciju za nacionalnu bezbednost) da je bugarski premijer izvršio zločin protiv Republike? Ako tako mislite, zašto niste informisali DANS i tužilaštvo?“, upitao je Vigenin Kostadinova.

Prethodno je ministar inostranih poslova Bugarske nedavno dao ostavku, ali će nastaviti da obavlja funkciju do imenovanja novog ministra. Genčovska predstavlja partiju „Postoji takav narod, koja je prošle nedelje istupila iz vladajuće koalicije. Razlog za to je, prema rečima lidera partije Slave Trifonova, spremnost Petkova da izda nacionalne interese u odnosima sa Severnom Makedonijom. Istovremeno, protivnici Trifonova smatraju da se ne radi uopšte o Severnoj Makedoniji, već da kabinet ministra ne želi da realizuje neke finansijske interese Trifonova.
Najveće neslaganje između partije „Postoji takav narod“ i Petkova je članstvo Severne Makedonije u EU. Prethodna Vlada Bojka Borisova je insistirala na ispunjavanju uslova bilateralnog sporazuma iz 2017. godine, po kojima bi Sofija i Skoplje trebalo da razreše istorijske nesuglasice.
Osim toga, Bugarska zahteva od Skoplja da ne insistira na ideji postojanja makedonske manjine u Bugarskoj i da pristane na formulaciju „zvanični jezik Republike Severne Makedonije“ umesto „makedonski jezik“. Vlada Kirila Petkova, koja je formirana krajem 2021. godine, više puta je izjavljivala da će nastaviti raniju politiku prema Skoplju. Međutim, sve vreme i političari i novinari sumnjaju da je premijer nameravao da napravi ustupke i Skoplju da zeleno svetlo.
Kancelar Nemačke Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
REGION
Šolc pozvao Bugarsku da deblokira pregovore Skoplja i EU
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Bugarski političar o raspadu vladajuće koalicije: Vladi do kraja juna dolazi kraj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala