- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Setimo se 2013. – pred novi zajednički put večitih u elitu

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićNikola Kalinić i Kevin Panter – KK Crvena zvezda protiv KK Partizan
Nikola Kalinić i Kevin Panter – KK Crvena zvezda protiv KK Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Crvena zvezda i Partizan trebalo bi sledeće sezone da igraju po drugi put u isto vreme u Evroligi. Prvi put se to dogodilo u sezoni 2013/2014, posle čega su cveno-beli igrali u najjačem takmičenju (sa pauzom od jedne godine – 2018/2019), dok su crno-beli sve vreme bili van elitnog takmičenja.
Kada dođe do ozvaničenja odluke da će Partizan dobiti specijalnu pozivnicu, postaje jasno da će dva naša kluba ponovo posle devet godina, a drugi put u istoriji učestvovati u Evroligi.
U spomenutoj sezoni 2013/2014 Evroliga se igrala po drugačijem sistemu nego što je to danas slučaj.
Startovalo se sa četiri grupe, posle čega je sledila TOP 16 faza kroz dve grupe, a onda su sledila četvrtfinala.
Partizan je igrao u grupi sa Fenerbahčeom, CSKA, Barselonom, Nanterom i Budiveljnikom, dok je Crvena zvezda bila u Grupi D gde su se još nalazili Makabi Tel Aviv, Laboral Kuća, Lokomotiva Kubanj, Panatinaikos i Lijetuvos Ritas.
Partizan je uspeo da prođe grupu sa samo tri pobede sa poslednjeg četvrtog mesta, dok je Crvena zvezda ispala sa četiri pobede, PAO joj je pobegao jedan trijumf.
Crno-beli su u nastavku takmičenja otišli u grupu F u kojoj se sastao sa timovima poput CSKA, Reala, Makabija, Galatasaraja, Lokomotive, Bajerna i Žalgirisa i crno-beli su zauzeli sedmu poziciju sa skorom 4-10.
Crno-beli su te sezone igrali pod patronatom Duška Vujoševića, a među igračima nalazili su se između ostalog i Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Tarens Kinzi, Žofri Lovernj, Davis Bertans, Leo Vesterman...
Zvezdu je sa klupe predvodio Dejan Radonjić, kao što je to slučaj i danas.
© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaDejan Radonjić
Dejan Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Dejan Radonjić
A među igračima su se našli Branko Lazić, Luka Mitrović, Raško Katić, Demarkus Nelson, Čarls Dženkins, Boban Marjanović, Jaka Blažič...
Srbija je te godine mogla da se podiči činjenicom da je imala dva kluba u Evroligi, a evo devet godina kasnije istorija će se ponoviti.
To će ujedno biti i šansa da se košarka u našoj zemlji podigne na što veći nivo, da se klubovi organizaciono podignu i pokažu u najboljem svetlu.
Biće i međusobnih duela naša dva najveća kluba u Evroligi, prvi put u istoriji, s obzirom na sistem takmičenja, ali to je već tema za sebe.
Željko Obradović – trener Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SPORT
Partizan ide u Evroligu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala