- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija ne mora da brine – „sistem“ ima razloge za to

© AFP 2023 / JURE MAKOVECLiga nacija
Liga nacija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije je završila prvo okupljanje u novoj sezoni Lige nacija sa „kompletnim“ učinkom – osetili su se i slast pobede, gorčina poraza, ali i da je 2:0 i dalje najopasniji rezultat. To ne mora da bude problem, naprotiv, problemi postoje „na vrhu“.
Liga nacija je nastala kao želja UEFA da ima kontrolu nad gotovo svakom utakmicom fudbalskih reprezentacija njenih članica – kontrolu i finansijsku dobit jer u slučaju nekadašnjih prijateljskih mečeva to nije bio slučaj.
Prijateljske utakmice, koje su ranije ugovarali pojedinačni savezi, gotovo da više ne postoje, osim egzotičnih turneja sa uglavnom ciljem da se zaradi novac, a ne da se ostvare rezultati ili uigra ekipa za „prave“ mečeve.

Problem za sistem

Ove godine Liga nacija se suočila sa žestokim kritikama, pre svega fudbalera koji nastupaju na vrhunskom nivou – i to je koren celog problema.
„Liga nacija u mojim očima nije važna. To su samo glorifikovane prijateljske utakmice posle duge i teške sezone. Ne radujem se tome“, rekao je De Brujne.
Takav stav velike fudbalske zvezde, igrača koji se takmičio u vrhunskim ligama kao što su Premijer liga i Liga šampiona, ne čudi – na primer De Brujne je u sezoni odigrao 45 utakmica, gotovo svaku sa imperativom pobede i sasvim je sigurno da je i mentalno i fizički iscrpljen.
Naročito u obzir treba uzeti činjenicu da se ove godine igra Svetsko prvenstvo i to u specifičnom vremenskom periodu, što će takođe dodatno utiče na igrače i njihovu pripremu za tako velike izazove.

I sudije su umorne

Sa sličnim problemima se suočavaju i sudije – pravi primer toga smo videli u utakmici odigranoj u Ljubljani između Srbije i Slovenije gde je Italijan Mauricio Marijani dozvolio pregrubu igru domaćeg tima, ostavljajući prostor na misli da je to uradio jer je bio pred očima važnog gosta, slovenačkog advokata i prvog čoveka UEFA Aleksandra Čeferina.
„Po mojoj proceni nije dorastao zadatku, pogledao je pritisku jer je predsednik UEFA bio na utakmici, a on je Slovenac. Sudija Marijani ne pripada vrhu italijanskih sudija, a čim ga tu nema onda on na neki drugi način traži šansu da se probije. Očito da je podlegao pritisku i da nije bio spreman da vodi utakmicu. Nije vodio ništa od bitnijih susreta pre toga, imao je jedno dve-tri situacije gde je morao da izrekne direktan crveni karton. Ruka u predelu lica, đon u koleno... Takođe, nekoliko puta je 'progledao' kroz prste Slovencima, propustio je priliku da im da dodeli drugi žuti. Pokazao je da nije dorastao da vodi ozbiljne utakmice. Sklon je pritiscima koji čak i nisu pritisci, samo jer je Čeferin bio na tribinama i gledao Sloveniju. Pokazao je da će teško da vodi ozbiljne utakmice, a ovo mu je bila idealna prilika“, istakao je za Sputnjik sudijski ekspert Raka Đurović.
U svemu tome, Srbija se solidno snašla – kažemo solidno jer je iz četiri utakmice osvojila sedam poena i nalazi se na drugom mestu tabele iza Norveške sa deset, ali je jasno da je za srpski tim Liga nacija sporedno takmičenje u ovoj godini.

Važno je samo Svetsko prvenstvo

Predstojeće Svetsko prvenstvo, koje se igra u nesvakidašnjem terminu tokom novembra i decembra, značajnije je od svega u 2022. godini i sve mora biti podređeno tome, što je i evidentno jer je selektor Dragan Stojković na četiri utakmice izveo četiri različite postave, s namerom da proveri sa kakvim kadrom raspolaže.
Međutim, ni parametri koji su dobijenih iz tih mečeva ne moraju da budu validni – gotovo i da nisu ako se uzme u obzir da se Liga nacija igra u junu, na kraju veoma teške sezone za praktično celu ekipu, gde nije toliko važno koliko je ko igrao.
Za one koji su imali veliku minutažu četiri utakmice u deset dana su ogroman napor, jednako kao za one sa manjim protagonizmom koji nisu mogli tokom sezone da imaju toliki kontinuitet igara.
Srbija upravo ima takve okolnosti, fudbaleri poput Aleksandra Mitrovića, Dušana Tadića, Filipa Kostića, Nikole Milenkovića, u nogama i glavama imaju desetine i desetine žestokih utakmica, sasvim jasno premor na svakom nivou, a momci poput Nemanje Radonjića i Strahinje Pavlovića gotovo da nisu ni stigli u takmičarsku formu.
S tim u vezi, rezultate Srbije na prvom okupljanju ne treba uzimati kao referentne tačke za dalje, važno je samo da Piksi i njegov stručni štab uvide šta imaju na raspolaganju i kako mogu da iskoriste adute, uz pretpostavku kako će oni izgledati u momentu pune snage.
A do novembra i Svetskog prvenstva ima još pet meseci – taman toliko i da UEFA pogleda u svoje dvorište i vidi koliko dobrog radi za fudbal i sport, a koliko za sebe i svoje interese.
Porodica Bosanac - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SPORT
Ni Jović ni Piksi! Sputnjik našao Srbina koji će najviše zapamtiti pobedu usred Švedske /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala