- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sudijski ekspert za Sputnjik: Italijan pao na ispitu zbog predsednika UEFA

© AFP 2023 / Manu FernandezAleksandar Čeferin
Aleksandar Čeferin - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Slovenija i Srbija podelile su bodove u meču četvrtog kola Lige nacija (2:2), a pažnju na sebe privukao je glavni arbitar Italijan Mauricio Marijani, koji je dozvolio grubu igru domaćinu. Sa tim se složio i sudijski ekspert Raka Đurović koji je u razgovoru za Sputnjik rekao da je Italijan pao pod pritiskom, jer je na tribinama bio prvi čovek UEFA.
Valjanje po terenu, žestoki startovi, neprimereno ponašanje reprezentativaca Slovenije obeležilo je susret Zmajčeka i Orlova u Stožicama, i sve to u režiji izabranika zamenika selektora Boštjana Cesara pošto je Matjaž Kek zaražen virusom korona.
Susret u Ljubljani pratio je i predsednik Evropske kuće fudbala (UEFA) Aleksandar Čeferin koji je na delu video impresivnu igru Srbije tokom prvih 45 minuta i dva gola u mreži Jana Oblaka. Ali, u početku drugog poluvremena pet minuta pada koncentracije Orlove je koštalo gubitka dva boda.
Raka Đurović, bivši fudbalski sudija, pratio je susret i bio je šokiran načinom na koji je Italijan vodio susret.
Po mojoj proceni nije dorastao zadatku, pogledao je pritisku jer je predsednik UEFA bio na utakmici, a on je Slovenac. Sudija Marijani ne pripada vrhu italijanskih sudija, a čim ga tu nema onda on na neki drugi način traži šansu da se probije. Očito da je podlegao pritisku i da nije bio spreman da vodi utakmicu. Nije vodio ništa od bitnijih susreta pre toga, imao je jedno dve-tri situacije gde je morao da izrekne direktan crveni karton. Ruka u predelu lica, đon u koleno... Takođe, nekoliko puta je 'progledao' kroz prste Slovencima, propustio je priliku da im da dodeli drugi žuti. Pokazao je da nije dorastao da vodi ozbiljne utakmice. Sklon je pritiscima koji čak i nisu pritisci, samo jer je Čeferin bio na tribinama i gledao Sloveniju. Pokazao je da će teško da vodi ozbiljne utakmice, a ovo mu je bila idealna prilika“, istakao je Đurović.
© Sputnik / Miljanov kornerBivši srpski sudija Raka Đurović
Bivši srpski sudija Raka Đurović - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Bivši srpski sudija Raka Đurović
Nije Raka Đurović apostrofirao žestoke startove i nepokazane crvene kartone kao najveću grešku Italijana, već jednu potpuno drugu situaciju – ofsajd koji je dosuđen Aleksandru Mitroviću na sopstvenoj polovini.
„Ta situacija sa nepostojećim ofsajdom je najbolja potvrda koliko je nepsreman i ne oseća igru. Idealna prilika je bila da se tu pokaže i da pusti igru, iako je linijski podigao zastavicu. Srušio je teoriju koju sudije sami protežiraju. Tipična situacije gde je trebalo da pusti da se akcija završi, pa da se onda pogleda VAR. Čitava sudijska ekipa je pala pod pritiskom. Taj slučaj oko ofsajda me je najviše uverio da nisu dorasli zadatku. Znate, kod faulova i kartona se muče, pa tumače... A, ovde toga nije bilo. Kod oštrijeg starta se traže razlozi koji su čak u koaliziji sa pravilima fudbalske igre. Ovo je bio detalj na koji se niko ne osvrće, a on je najdrastičniji primer neznanja. Sudija iz Italije nikako nije mogao da bude siguran da je to ofsajd. Idealno za ovo što protežiraju sudije i pravila da se dozvoli akcija. Tim postupkom, to je primer koji mi je zapao za oko, jači čak i od crvenog kartona. Objektivno, nisu bili spremni da vode utakmicu zbog prisustva predsednika UEFA Čeferina.
Čak pet žutih kartona imali su domać fudbaleri, od kojih su neki komotno mogli da budu i druge boje, što je apostrofirao i Raka Đurović u razgovoru za Sputnjik.
Tukli su Slovenci Mitrovića, Tadića, Jovića koji nisu nasedali na provokacije, čak su, štaviše, bili neverovatno smireni i korektni, iako protivnik to ni na koji način nije zaslužio.
Dozvolio je Italijan Marijani, iz samo njemu poznatih razloga, da Sikošek, Kurtić, Karnicnik i ostali idu „u meso“ i da bacaju na travu srpske fudbalere koje nije imao ko da zaštiti.
A održali su im Orlovi čas fudbala u prvih 45 minuta, prikazali savršenu igru, imali su daleko više paseva, kao i posed lopte.
Na takav način igre Slovenci nisu imali odgovor, pa su počeli da biju što im je omogućio Italijan Marijani, dok je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin sve to ispratio iz lože.
Sva je sreća da Luka Jović u finišu susreta nije teže povređen kada je na polovini terena na njega nasrnuo jedan od reprezentativaca Slovenije koji je visoko podigao nogu, a napadač Srbije i Reala je imao blizak susret s travnatom podlogom.
Takođe, Slovenci su prilikom svakog prekiga izigravali žrtve i valjali se po terenu, bespotrebno, samo kako bi krali vreme jer je bilo jasno da će pre da prime, nego da daju, treći pogodak.
Vrhunac nekorektnog ponašanja Slovenci su demonstrirali nakon poslednjeg zvižduka Italijana, kada se Jasmin Kurtić, koji je inače saigrača sa Andrijom Živkovićem u PAOK-u, uhvatio za međunožje i gestikulirao ka srpskim navijačima.
Sramno i nedopustivo!
Na kraju ostaje gorak ukus što Srbija iz Ljubljane nije odnela tri boda, jer je igrom, zalaganjem i znanjem to apsolutno zaslužila.
Grčka fudbal - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SPORT
Grci pobedili lažnu državu i vikali: „Kosovo je Srbija“
Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SPORT
Tadić se setio Bardovih reči: „To ne sme da se dešava“
Srbija - Slovenija - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
SPORT
Srbija se uspavala u svojoj briljantnosti – Slovenci tukli i izvukli bod!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala