Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemačka bi da promeni samu suštinu dijaloga Beograda i Prištine

CC0 / unsplash / Zastava EU u Berlinu, Nemačka
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Poruka Nemačke da Srbija, ako želi u EU, mora da se obostrano prizna sa Kosovom apsolutno je degradiranje Srbije kao suverene države i članice UN. Nemačka je time demonstrirala da sebe vidi iznad EU koja se obavezala da vodi statusno neutralne pregovore, kaže Milisav Paić, direktor organizacije Srpski spoljnopolitički klub.
Izjava Olafa Šolca, nemačkog kancelara, da od Srbije umesto sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom očekuje obostrano priznanje "dve države" nameće pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine kom posreduje EU izgubio prefiks statusno neutralan i postao statusni.

Nemačka već odredila cilj dijaloga

Milisav Paić smatra da je direktan odgovor na ovo pitanje teško dati, ali Šolcovu izjavu vidi kao ogoljen ultimatum Srbiji za njen ulazak u Evropsku uniju.
„Nemačka je oduvek imala jasan stav kako gleda na Kosovo, odnosno, za nju je Kosovo nezavisna država od 2008. godine. Činjenica je da je ovim potezom ponizio pre svega Srbiju i degradirao Rezoluciju 1244, a Prištini dodatno dao vetar u leđa da se mnogo ne unosi u dalji dijalog sa Beogradom jer je cilj –određen,“ kaže naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, na ovaj način je pogažen i Briselski sporazum, i sam dijalog koji vodi EU jer su sva tehnička pitanja koja su do sada bila na stolu sada manje bitna.
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
SRBIJA
Kontraefekat Šolcovih poruka: Poseta nemačkog kancelara dokazala da su stavovi Srbije opravdani
„Nemačka zna da mi ne možemo da priznamo Kosovo, ali isto tako zna da nećemo ni napustiti dijalog. U tome se i ogleda perfidnost izjave Šolca koji je, da podsetimo, prvo otišao u Prištinu pa tek onda u Beograd, a i to je gest koji mnogo govori,“ napominje Paić.

Pale maske

Kako ističe, Srbiji je na ovaj način sužen manevarski prostor za pregovore, jer će Priština sada biti još agresivnija u zahtevu da dobije priznanje od Srbije.
„U isto vreme Beograd će morati da balansira u tim pregovorima kako ne bi upao u zamku, jer je cilj pregovora sada ogoljen i treba u svakom momentu da se poziva na Rezolucije 12 44 i na činjenicu da je EU te pregovore postavila kao statusno neutralne,“ ističe Paić.
Šolc koji je, kako tvrdi naš sagovornik, skinuo masku pregovorima to je verovatno uradio i namerno, i to iz sebičnih razloga kako bi pokazao da sve konce u EU vuče Nemačka.
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SRBIJA
„Ako mislite da nam pretite“: Vučić odgovorio na zahtev za priznanje KiM, Šolc tražio sankcije Rusiji
„Glas pet država EU koje nisu priznale Kosovo ne može da spreči namere Nemačke koju, da ne zaboravimo, u ovim stavovima podržava Amerika, iako se ovde radi o nizu kršenja međunarodnog prava, počev od prekrajanja granica Srbije", navodi Paić.

Hoće li se menjati format

On ne misli da će se zbog Šolcove izjave menjati format ili tok dijaloga Beograda i Prištine, zbog činjenice da bi onda Brisel ispao nesposoban, ali kaže je potpuno promenjen cilj na koji se EU obavezala.
„Šolcova izjava je na neki način pobila i ono o čemu se spekulisalo, a to je da će kao rasplet između Prištine i Beograda, u krajnjoj liniji biti koncept dve Nemačke koje se nisu međusobno priznale, ali su svaka za sebe obitavale kao samostalne države. To je možda najveći udar jer je sa ovom izjavom stavio do znanja da je i taj koncept pao u vodu,“ napominje naš sagovornik.
Suština se svodi na to da Nemačka i Amerika Kosovo koriste kao instrument stalnog pritiska na Beograd, dodaje on, a posebno će to obilato da koristi Nemačka koja sebe vidi kao neki regionalni faktor koji diktatom rešava probleme na Balkanu.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Zaharova o zahtevu Šolca: Zar su to prijatelji Srbije?
„Oni žele rešenje koje odgovara njihovim interesima i ne bi me iznenadilo da pojačaju pritisak na Srbiju da se kosovsko pitanje reši, pa makar i preko kolena i na našu štetu,“ napominje Paić uz zaključak da to dovodi u pitanje smislenost tih razgovora, kao i postojanje predstavnika EU i Amerike kao posrednika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala