Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ako mislite da nam pretite“: Vučić odgovorio na zahtev za priznanje KiM, Šolc tražio sankcije Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji. On je naveo i da je prvi put čuo zahtev iz Evrope da Srbija treba da prizna takozvanu nezavisnost Kosova.
„Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu, i Šolc je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama Rusiji, odnosno da podržim restriktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije“, rekao je Vučić.
Istakao je da je on kancelaru govorio o poziciji Srbije, o specifičnosti situacije oko Kosova i Metohije, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom.
Vučić je, na pitanje novinarke nemačkog „Špigla“ šta misli o zahtevima da Srbija prizna takozvanu nezavisnost Kosova i Metohije ukoliko želi da uđe u EU, naveo da je prvi put iz Evrope čuo poruku da Srbija treba da prizna Kosovo.
„Mi ne reagujemo na taj način na pritisak u kojem nam neko nešto zapreti, pa da mi to moramo da uradimo. Mi smo danas čuli da se traži međusobno priznanje, nikada nismo to čuli do sada iz Evrope. Slušali smo, što je i deo pregovaračke platforme, da se traži sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. O priznanju su do sada govorili samo Amerikanci, niko u Evropi to nije tražio, čuli smo to u Prištini (tokom boravka Olafa Šolca u Prištini, prim. aut.). Ako mislite da treba da nam pretite zato što se trudimo da sačuvamo poredak UN ili da dođemo do kompromisnog rešenja, onda nemamo ništa protiv – vi svoj posao, mi svoj posao. Važno je da kancelar Šolc razume suštinu problema. Srbija nikada nije odustajala od dijaloga, Srbija nije odbila nijedan sastanak“, rekao je Vučić.
„Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije“, poručio je Vučić na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i podsetio da je rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi.
Spremni smo da pričamo o kompromisnim rešenjima, dodao je Vučić.
„Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje. Nemačka je velika i moćna. Sagledaćemo kako da se ophodimo prema tome u narednom periodu. Bićemo spremni za napredak u dijalogu i za razgovore. Verujem da smo blizu tome da u potpunosti završimo sporazum o nestalima i energetici. Danas smo imali pregovore sa turskom stranom oko prisustva na severu KiM, to smo dogovorili nadamo se da je ostala samo tehnika i da ćemo u danima pred nama imati rezultate“, naveo je Vučić.
Na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini, predsednik Srbije je dodao da se Srbija ne slaže sa kršenjem teritorijalnog integriteta i da je to izrazila u UN, OEBS i drugim organizacijama.
„Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedan od njih bih mogao da postavim kao kontrapitanje, a u čemu je razlika kada neki izvede napad na Srbiju bez odluke SB UN i kada to izvede na Ukrajinu. Mi se sećamo sankcija i ne mislimo da su sankcije sjajna stvar. Ne zaboravite da mi imamo odlične odnose sa Rusijom vekovima. Mi se ponašamo principijelno, i imamo vrednosti. Ja sam razumeo zahteve kancelara Šolca, njegov je zahtev da to uradimo juče, odnosno što je moguće pre, i o svim odlukama u budućnosti kancelar Nemačke će biti upoznat“, rekao je Vučić.
Nemački kancelar Olaf Šolc je prethodno, na pitanje „Špigla“ ako Srbija i dalje bude odbijala da prizna Kosovo – šta bi bila posledica povodom pristupanja EU za Srbiju i Kosovo, rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan i da se nada da će doći do napretka.
„Obe strane moraju dati doprinos tome. Da se ne odgađaju sastanci već niz malih koraka koji će voditi do konačnog cilja“, naveo je Šolc.

Šolc: Cilj da Srbija i Zapadnog Balkana što pre pristupe EU

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da se zalaže da Srbija i zemlje Zapadnog Balkana što je pre moguće pristupe Evropskoj uniji i naveo da region u tom smislu može da računa na podršku Nemačke.
„Moj cilj je da uspemo u tome, ne u dalekoj budućnosti, nego što je pre moguće. Neće to biti moguće za šest meseci, to svako zna, to će još dugo da traje, ali bi bilo dobro da se pospešuje velikom hrabrošću“, rekao je Šolc na zajedničkoj pres konferenciji, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Šolc je rekao da brzina pristupanja EU zavisi od mnogo faktora, pre svega od zemalja koje žele da pristupe EU i njihovog truda da ispune sve neophodne uslove za pristupanje, ali i od ambicije i dinamike EU u tom pravcu.
„Želim vas ohrabriti, možete se pouzdati da ćete dobiti našu podršku u svemu tome“, rekao je Šolc.
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SRBIJA
Jasna poruka Šolca pred dolazak u Beograd: Konačni sporazum znači – priznanje nezavisnosti Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala