- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruski sistem Uragan - Sputnik Srbija

UŽIVO Civili počeli da napuštaju blokiranu fabriku „Azot“ u Severodonjecku

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 107. dan. Ukrajinske snage intezivno granatiraju naselja u DNR. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakone o neizvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava. Finska odbila da ispuni uslove Turske za članstvo u NATO-u. U Italiji pokrenuta peticija o zločinima Kijeva u Donbasu
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:58 11.06.2022
Civili počeli da napuštaju blokiranu fabriku „Azot“ u Severodonjecku
Civili su počeli da izlaze s teritorije fabrike „Azot“ u Severodonjecku, koju su blokirale oružane snage Rusije i Luganske Narodne Republike, saopštio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.
„Iz 'Azota' su počeli da izlaze civili! Kroz drugi prolaz hemijskog kombinata 'Azot' počeli su da izlaze civili. Taj prolaz ne kontrolišu ekstremisti. Njih dočekuju i odvode na bezbedna mesta vojnici savezničkih snaga“, napisao je Mirošnik na Telegramu.
Prema njegovim podacima, preostale ukrajinske fomracije drže pod kontrolom nekoliko zdanja u oblasti prvog kontrolnog punkta kombinata.
„Tamo se povremeno čuje pucnjava. Moguće je da i dalje drže kao taoce nekoliko stotina civila. Kako se sužava krug oko ekstremista, tako civili mogu da napuste svoja skloništa. Savezničke snage pripremaju transport za evakuaciju“, napisao je Mirošnik.
22:36 11.06.2022
20:46 11.06.2022
Rusija dopremila više od 29.000 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu
Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajinu dopremila više od 29.000 tona humanitarne robe, saopštio je Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.
On je na redovnoj konferenciji za novinare saopštio da je u protekla 24 sata iz Donbasa i Ukrajine evakuisano više od 7.500 ljudi.
General-pukovnik je, takođe, naveo da su u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici ruski stručnjaci za eksploziv od mina očistili više od 3.000 hektara.
„Odredi za uklanjanje mina Oružanih snaga Ruske Federacije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije ispunjavaju zadatke čišćenja teritorije DNR i LNR od eksplozivnih naprava. Provereno je ukupno 2.987 hektara“, precizirao je Mizincev i dodao da je do sada pronađeno i onesposobljeno 18.065 eksplozivnih naprava.
Mizincev je, takođe, upozorio na to da su ukrajinski ekstremisti u školama u Slavjansku razmestili višecevne raketne bacače i artiljeriju i opremili u njima svoje vatrene pozicije.
20:34 11.06.2022
Jaka eksplozija u Avdejevki
 - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
RUSIJA
Jaka eksplozija u Avdejevki, iznad naselja se formirao oblak u obliku pečurke /video/
20:09 11.06.2022
Ukrajinska vojska je u večernjim satima ispalila gotovo pedeset projektila na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Na naselje Jakovljevka ispaljeno je 15 raketa iz sistema „Grad“, dok je Donjeck granatiran s 15 projektila kalibra 155 milimetara. Ukrajinske snage su na naselja Verhnjetorecko i Mihajlovka ispalile po pet projektila kalibra 122 milimetara, a Dolomitno je gađano s devet projektila kalibra 152 milimetra.
19:54 11.06.2022
Kadirov: Zauzet veći deo naselja Metelkino
Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage postigle značajan uspeh u oslobađanju industrijske zone fabrike „Azot“ u Severodonjecku.
„Želim da obradujem patriote Rusije, Ukrajine i da razočaram lažne patriote. Danas je u industrijskoj zoni Severodonjecka likvidirano vrlo mnogo đavoljih sledbenika i zauzeto je više od polovine naselja Metelkino. Odlični rezultati“, naveo je Kadirov u video obraćanju objavljenom na Telegramu.
Ranije je objavljeno da je Metelkino delimično pod kontrolom Luganske Narodne Republike, odnosno njegov istočni deo, dok zapadni deo naselja predstavlja „sivu zonu“.
19:31 11.06.2022
19:05 11.06.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon koji omogućava da se pripadnici Snaga teritorijalne odbrane Ukrajine šalju u oblasti borbenih dejstava, objavljeno je na sajtu Vrhovne rade Ukrajine.
Sada jedinice Snaga teritorijalne odbrane Ukrajine ispunjavaju zadatke u granicama regiona i opština u kojima su registrovani. Nakon stupanja zakona na snagu njihovo angažovanje biće moguće na teritoriji cele zemlje, uključujući zonu borbenih dejstava i oblasti koje Kijev smatra okupiranim.
Zakon stupa na snagu dan nakon njegovog zvaničnog objavljivanja.
18:41 11.06.2022
Kadirov podržao odluku Vrhovnog suda DNR o smrtnoj kazni za strane plaćenike
Lider Čečenije Ramzan Kadirov podržao je presudu Vrhovnog suda DNR o smrtnoj kazni za strane plaćenike koji su se borili na strani ukrajinskih ekstremista.
„Potpuno podržavam odluku Vrhovnog suda Donjecke Narodne Republike. Tim ljudima su ruke u krvi do lakata i sada će oni dobiti zasluženu kaznu za zločine koje su počinili. Drugim stranim plaćenicima to je dobar povod da razmisle da li to vredi njihovih života“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.
Vrhovni sud DNR osudio je dva britanska državljanina i jednog Marokanca na smrtnu kaznu. Prema zakonodavstvu DNR, oni će biti streljani, a rok za žalbu na presudu je mesec dana.
Kadirov je dodao da je iznenađen reakcijom britanskog političkog establišmenta koji presudu naziva nelegitimnom.
„Navodno bi trebalo da se britanski plaćenici smatraju ratnim zarobljenicima. Treba znati da je za Šonom Pinerom bila raspisana poternica u Velikoj Britaniji zbog učešća u borbama u Iraku i Siriji i da je bio proglašen teroristom. Kada je reč o Ukrajini, međutim, za Zapad su nacionalisti uvek heroji, a plaćenici i teroristi – istinski dobročinitelji“, dodao je Kadirov.
18:24 11.06.2022
Ukrajinska vojska je od početka dana ispalila više od 180 projektila iz višecevnih raketnih sistema „Grad“ na teritoriju Donjecke Narodne Republike, saopštila je Narodna milicija DNR. Dvojica vojnika DNR su poginula, a četvorica su ranjena u protekla 24 sata.
17:58 11.06.2022
U Italiji pokrenuta peticija o zločinima Kijeva u Donbasu
Peticija za istragu o zločinima kijevskih vlasti u Donbasu pokrenuta je u Italiji, rekao je Sputnjiku aktivista i lider političke organizacije „Jedinstvena Italija“ Amedeo Avondet.
„Međunarodna istraga može najzad da pokaže svetu šta se zaista dogodilo u Ukrajini tokom osam godina“, navedeno je u dokumentu.
Peticija koja će biti upućena Evropskom sudu za ljudska prava dostupna je na tri jezika: ruskom, itajanskom i engleskom. Avdonet navodi da je dokument na sajtu https://www.petizioni.com/la_cedu_indaghi_sugli_otto_anni_di_genocidio_ai_danni_della_popolazione_civile_del_donbass sastavljen uz podršku partije „Jedinstvena Rusija“.
„Odgovorni za masovna ubistva civila i etničku diskriminaciju treba da budu predati pravosuđu i da im se pravedno sudi“, navedeno je u saopštenju.
17:09 11.06.2022
Žitelji Hersonske oblasti predali su od početka maja oko 7.000 prijava za dobijanje ruskih pasoša, izjavio je zamenik šefa vojno-civilne administracije te oblasti Kiril Stremousov.
Prema njegovim rečima, vlasti Hersonske oblasti očekuju da će uskoro biti otvoreni punktovi za izdavanje ruskih pasoša u većim naseljima, Novoj Kahovki i Geničesku.
17:06 11.06.2022
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
RUSIJA
SAD smatraju da Pridnjestrovlju treba poseban status unutar Moldavije
16:42 11.06.2022
Finska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
SVET
Mediji: Finska odbila da ispuni uslove Turske radi članstva u NATO
16:23 11.06.2022
16:11 11.06.2022
Čavušoglu: Plan UN o izvozu žita najispravniji
Plan Ujedinjenih nacija o transportu žita iz crnomorskih luka je najispravniji, smatra šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.
„Rekao sam šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da je plan UN najispravniji. Strane treba da razmotre detalje tog plana. Naglasili smo da je turska strana spremna za organizaciju susreta u formatu UN – Turska – Ukrajina – Rusija. To je inicijativa Ujedinjenih nacija“, rekao je Čavušoglu nakon razgovora s češkim kolegom Janom Lipavskim.
Čavušoglu je naglasio da je uklanjanje prepreka za izvoz iz Crnog mora od životnog značaja za slabo razvijene zemlje.
„Naš stav je bio izložen vrlo jasno. Očekujemo odgovor ruske strane, kako u vezi s održavanjem sastanaka, tako i u vezi s ostalim detaljima. Turska će nastaviti da stavlja akcenat na to pitanje“, rekao je Čavušoglu.
Ujedinjene nacije upozoravaju na to da preti opasnost od prehrambene krize zbog nestašice žita. Zapad je optužio Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetsko tržište, što je Moskva kategorički odbacila. Kijevske vlasti su same stvorile mnoštvo prepreka za izvoz žita: pored paljenja žita u Marijupoljskoj luci, ukrajinska vojska je postavila mine u akvatoriji Crnog mora, što onemogućava izvoz žita brodovima.
15:36 11.06.2022
Državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin, i državljanin Maroka Sadun Bragim, strani plaćenici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
RUSIJA
DNR o suđenju stranim plaćenicima: Britaniju i Maroko ne zanima sudbina njihovih građana
13:31 11.06.2022
11:45 11.06.2022
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
10:20 11.06.2022
Snage DNR uništile su kod Avdejevke bateriju haubica M-777 koje su SAD isporučile Kijevu, saopštio je savetnik premijera republike Jan Gagin.
„Gotovo neprekidno su u toku artiljerijski sukobi. Naše snage odgovaraju na to što ukrajinske snage gađaju gradove DNR i pri tome vrlo uspešno uništavaju artiljerijsko oruđe, kao i višecevne bacače raketa“, naveo je Gagin.
Kako se navodi, ukrajinska vojska je već koristila ove haubice za napade na Donjeck i druge gradove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala