- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD smatraju da Pridnjestrovlju treba poseban status unutar Moldavije

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Moldaviji Kent Dojl Logsdon smatra da Pridnjestrovlju treba dodeliti poseban status.
„Želimo da učinimo sve što možemo da bi se sačuvali celovitost i bezbednost Moldavije. Izlaz iz krize vidimo u davanju posebnog statusa Pridnjestrovlju u sastavu Moldavije“, rekao je ambasador novinarima tokom posete moldavskom gradu Belciju.
Diplomata je naglasio da se SAD zalažu za obnavljanje političkih pregovora Tiraspolja i Kišinjeva u formatu „5 + 2“.
„SAD će i ubuduće podržavati rešavanje sukoba u tom formatu. To je dugotrajan proces, ali u njegovoj osnovi je mirovno rešavanje sukoba, odnosno ono što živote ljudi na levoj i desnoj obali čini boljim“, rekao je Logsdon.
Ranije je vicepremijer Moldavije za reintegraciju Oleg Serebrjan izjavio da je format „Pet plus dva“ za rešavanje pridnjestrovskog sukoba prestao da bude funkcionalan usled zaoštravanja odnosa Ukrajine i Rusije. Zvanični Kišinjev, međutim, u ovom trenutku ne insistira na tome da se taj format promeni.
U pregovorima o rešavanju pridnjestrovskog pitanja u formatu „5 + 2“ učestvuju Kišinjev i Tiraspolj kao strane u konfliktu, Rusija, Ukrajina i OEBS u svojstvu posrednika, kao i Evropska unija i SAD u svojstvu posmatrača.
Pridnjestrovlje, u kojem su 60 procenata stanovništva Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da na silu reše problem 1992. godine Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala