- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Finska odbila da ispuni uslove Turske radi članstva u NATO

Finska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Finska je odbila da Turskoj isporuči članove pokreta propovednika Fethulaha Gulena „Hizmet“, što je Ankara iznela kao jedan od uslova za saglasnost Turske za ulazak te severnoevropske zemlje u NATO, piše finski list „Ilta-Sanomat“.

„Finska se nije složila da Turskoj preda osobe za koje predstavnici zemlje veruju da su povezani sa pokretom Gulena ili Radničkom partijom Kurdistana, koju je Turska proglasila terorističkom organizacijom“, piše u članku „Izvestija“.

Ministar pravde Finske je pojasnio da su početkom juna dobili od Ankare 10 zahteva za izručenje i da su njih sedam ispuni. Dvoje ljudi je već isporučeno, mada oni nisu bili povezani sa terorizmom, navodi list.
Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
Zastava PKK na prokurdskim protestima u Rimu. - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
SVET
Mediji: Turska postavila Švedskoj i Finskoj deset uslova za članstvo u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala