- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta je euribor i kako će uticati na rate kredita

CC0 / / Kredit – ilustracija
Kredit – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović rekao je da nije bitno koliki je kurs dinara, bitno je da on ima stabilan trend i time se brani deo inflacije koja ulazi kroz uvoz. U drugoj polovini godine očekuje se smanjenje inflatornog pritiska.
Prvi put posle sedam godina euribor - osnovna kamata za evro je ponovo pozitivna. Euribor je sastavni deo kamate za dužnike sa indeksiranim kreditima i on je sada 0,029.
Banke su najavile i povećanje naknada za klijente pravdajući ih inflacijom.
Profesor Beogradske bankarske akademije rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da euribor nije direktno vezan za odluke centralne banke Evrope, to je međubankarsko tržište.
Vodeće banke u Evropi, njih 30 ili 40, svako jutro daju ponudu po kojim kamatama bi sredstva uzeli ili plasirali, ponude idu do 10.45 i Rojters u 11 sati izvadi prosek i kaže današnje cene eurobira, objasnio je Musabegović funkcionisanje euribora.
Prema njegovim rečima, euribora ima nekoliko: dnevni, prekonoćni, nedeljni, mesečni, tromesečni, šestomesečni. On dodaje da su kamate u međubankarskom sistemu negativne za sve do tri meseca, a prvi put posle sedam godina šestomesečni eurborraste.
U Srbiji, kada su ljudi zaključivali ugovore o kreditu sa promenljivom kamatom - cena kredita je bila eurobor šestomeseči ili tromesečni zavisno od banke, plus kamatna marža banke, pojasnio je profesor.
Do sada je bio negativan ili nula, neke banke su računale nulu, a neke su smanjivale za taj iznos, tu kamatu.
Prosečna kamata za stambene kredite je između 2,8 i 3,3, kada se prevede na konkretni kredit od 50.000 evra, na 25 godina, mesečna rata bude oko 230, odnosno 240 evra.
"Očekuje se da će centralna banka povećati referentnu kamatnu stopu, naša očekivanja i predviđanja su da će se to dogoditi u julu i u septembru. Očekivano je da skok bude 0,25, da li će biti dva ili tri skoka u ovoj godini ne možemo znati", kaže Musabegović (danas je, u međuvremenu, Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 odsto, prim. redakc.).

Koliko poskupljuju krediti

Ako bi se to dogodilo, ako bi izašao do kraja godine, što je malo verovatno na 1 procenat, ta referenta kamatna stopa centralne banke - prosečni kredit bi poskupeo između 3.000 i 4.000 dinara, rekao je Musabegović.
Procene su da će do 2024. euribor rasti i dostići nivo od 2 procenta za naredne dve godine, što zavisi od inflacije i makroekonomskih pokazatelja.
Prema njegovim rečima, i kada bi dva posto bilo, kredit bi porastao za 5.000 do 6.000 dinara na mesečnom nivou.

Zaoštravanje monetarne politike

Centralna banka nas je dobro vodila kroz period pandemije, dogodila se ukrajinska kriza, a ono na šta centralna banka ne može da utiče jeste spoljni uticaj kroz cenu energije i đubriva, ukazao je Musabegović.
Inflacija može da uđe brzo u finansijski sistem i teško može da izađe.
Centralne banke, uključujući i srpsku, koja ima politiku targetiranja inflacije - upravljanje inflacijom u nekim okvirima - mora da preduzima neke mere.
On ukazuje da je jedna od poluga povećanje referentne kamatne stope, što znači poskupljenje dinara, smatrajući da će to da smiri inflaciju. Mora da deluje i Vlada, fiskalni deo, koji su u koordinaciji.
Za sada, kako kaže, dobro kontrolišu inflaciju i mere će nastaviti u tom pravcu - da fiskalna politika kontroliše rast osnovnih životnih namirnica.
Centralna banka vodi adekvatnu monetarnu politiku koja bi morala na dugi rok da smanji inflaciju, smatra Musabegović i dodaje da sve zavisi kakva će biti poljoprivredna sezona ove godine.

Kurs dinara i inflacija

Musabegović kaže da je bitna stabilnost dinara i osnovna uloga NBS je da održi stabilnost cena i da drži inflaciju pod kontrolom.
Devizne rezerve su preko 14 milijardi i dovoljne su da se ništa ne dogodi da se uvoz pokrije pet do šest meseci, dodaje profesor.
Vrlo je značajna mera održanja stabilnog kursa jer omogućava svima i građanima i privredi da planiraju svoje aktivnosti. On podvlači da nije bitno koliki je kurs, bitno je da on ima stabilan trend i time se brani deo inflacije koja je uvozna, koja ulazi kroz uvoz.
"Mislim da će sva dešavanja biti direktno vezna za ukrajinsku krizu. Očekujem da će u drugoj polovini godine doći do smanjenja inflatornog pritiska, naročito u četvrtom kvartalu ove godine", zaključio je Musabegović.
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
EKONOMIJA
Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto
Bankarstvo - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
EKONOMIJA
Koliko će građani imati veće dažbine zbog poskupljenja bankarskih usluga i naknada
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
EKONOMIJA
Poskupljuju stambeni krediti: Šestomesečni euribor posle sedam godina prešao u plus
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala