- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poskupljuju stambeni krediti: Šestomesečni euribor posle sedam godina prešao u plus

CC0 / Pixabay / Ekonomija
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Prvi put za poslednjih sedam godina kamatna stopa euribor, koja predstavlja stopu po kojoj vodeće evropske banke međusobno pozajmljuju novac, prešla je u "plus"
Vrednost šestomesečnog euribora, koji direktno utiče na cenu stambenih kredita u evrima na našem tržištu, juče je dostigla 0,029 odsto. Ovo povećanje dogodilo se i pre zasedanja Evropske centralne banke, za kada je najavljeno podizanje referentne kamatne stope. Kako stručnjaci kažu, verovatno upravo kao reakcija tržišta na očekivano povećanje, pišu "Novosti".
Vrednost šestomesečnog euribora je od 2015. godine bila ispod nule. Početkom godine iznosila je -0,55, pre dva meseca je - 0,36, a od prošle noći prešla prvo na 0,009 procenata, pa nastavila da raste.
Prema rečima profesora Hasana Hanića, dekana Beogradske bankarske akademije, to je očekivano kao mera borbe sa rastućom inflacijom.
Kako kaže, nema sumnje da će se odraziti na pozajmice u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom kod poslovnih banaka u Srbiji, jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj i oni otplaćuju svoje dugove. Takvi su gotovo svi stambeni.
„Ne samo da će biti povećane rate kredita u evrima sa promenljivom kamatnom stopom koji se uveliko otplaćuju, već će budući zajmovi biti skuplji u startu - kaže prof. Hanić. - Novi stambeni krediti biće nepovoljni, pa se očekuje smanjena tražnja za stanovima. Dalji sled je usporavanje stanogradnje, a gotovo 30 delatnosti je vezano za nju. Ne treba da iznenadi i porast nezaposlenosti kao posledica“, navodi on.
Kako kaže naš sagovornik, kao što je i Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu da bi ukrotila inflaciju u Srbiji, to rade i američka i evropska centralna banka.
„Banke koje posluju u Evropskoj uniji imaju mehanizam da utiču na inflaciju tako što smanjuju novac u opticaju - kaže prof. Hanić. - Da bi se delovalo antiinflatorno povećava se cena valute. Najvažnije je da svaka država, pa i naša, pronađe pravu meru i balans, kojom bi se inflacija održala u razumnom nivou, a opet ne "zategnuti" previše. Svaka promena referentne kamatne stope odražava se i na poslovne banke“, ističe.
Zasedanje Izvršnog odbora Centralne banke najavljeno je za danas kada će se razmatrati i treće uzastopno povećanje referentne kamatne stope.
I prethodna dva podizanja na sadašnjih dva procenta, smatra Hanić, uticaće na poskupljenje dinarskih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, kako koja banka bude donosila šestomesečno usklađivanje.
Prema podacima NBS, početkom ove godine, učešće dinarskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu iznosilo je 54 odsto, dok je učešće evro indeksiranih kredita bilo na nivou od 46 procenata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala