- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 odsto.
Odlučeno je i da koridor kamatnih stopa Narodne banke Srbije (NBS) ostane nepromenjen (±100 baznih poena, odnosno ±1 procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu), tako da stopa na kreditne olakšice iznosi 3,5 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,5 odsto.
Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja", navedeno je u saopštenju NBS.
Kažu da je u uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, Izvršni odbor procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove.
"To je neophodno kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije na domaćem tržištu, čemu Narodna banka Srbije, pored ostalih mera, doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru", piše u saopštenju NBS.
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
EKONOMIJA
Poskupljuju stambeni krediti: Šestomesečni euribor posle sedam godina prešao u plus
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala