- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN: Ne možemo da potvrdimo optužbe da Rusija krade ukrajinsko žito

© Sputnik / Lola ĐorđevićUjedinjene nacije
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije ne mogu da potvrde objave ukrajinskih vlasti u kojima se Rusija optužuje za navodnu krađu žita, saopštio je predstavnik generalnog sekretara organizacije Stefan Djužarik.

„U kontaktu smo sa kancelarijom Svetskog programa za hranu, a oni nisu potvrdili te optužbe. Svi se zalažemo za slobodnu trgovinu hranom preko Crnog mora, kako bi se obezbedile potrebe ljudi iz celog sveta“, rekao je on na konferenciji za medije.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko ranije je demantovao navode da ruska vojska izvozi ukrajinsko žito, istakavši da Rusija ne krade ni od koga. On je takođe naglasio da je Rusija spremna da omogući humanitarne koridore za izvoz ukrajinskog žita pomorskim putem, ali da Kijev mora da obezbedi deminiranje luka.

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Nakon toga, zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji.
Rusko-ukrajinski pregovori počeli su krajem februara. Delegacije su se dva puta sastale u Belorusiji, nakon čega je odlučeno da nastave svakodnevne pregovore putem video-konferencija. Krajem marta delegacije su održale novu rundu pregovora u Istanbulu. Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Vašington i London pritiskaju Ukrajinu kako bi se pregovori Moskve i Kijeva što više odugovlačili.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
RUSIJA
Zaharova: SAD provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, američki ambasadori imaju novu „zabavu“
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
SVET
Lideri EU: Obezbediti izvoz žitarica iz Ukrajine
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Ukrajina izvozi pšenicu u Evropu bez obzira na veliki rizik od deficita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala